Kui maksuameti andmetel jääb Eesti riigil saamata salakaubanduse tõttu umbes 70 miljonit eurot aktsiisimaksu tulu aastas, siis Eesti maksumaksjate liidu hinnangul võib veel rohkem raha minna kaduma kaudselt alkoholitootmises, kaubanduses ja turismis, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Turu-uuringute ASi küstlusest selgub, et elanikkond näeb salakaubanduse vastu võitlemises kõige tõhusama relvana maksumäärade vähendamist ja piirikontrolli karmistamist ning Eesti maksumaksjate liidu hinnangul ongi probleem selles, et tõusud tulevad alati liiga ootamatult ja järsult ning enne väljakuulutamist ei peeta ettevõtjatega nõu ega tehta mõjude analüüse.

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis arutles, et kuivõrd näiteks 2013. aastal tõuseb väga järsult tubakaaktsiis, siis võib-olla oleks mõistlik hajutada see mitme aasta peale ja samal ajal tegeleda tõsisemalt piirikaubandusega. Maksuameti sõnul on aga kindel, et järgmise aasta alguses tõuseb tubakaaktsiis kümme protsenti ja kuni 2016. aastani alkoholiaktsiis viis protsenti aastas.