Delfi kirjutas hiljuti, et maksuamet on kohtumääruse alusel osta.ee oksjonikeskkonda müüki pannud üheksa autot, mis on konfiskeeritud isikutelt, kes on maksupettuse eest prokuratuuri uurimise all, kuid kelle kohta kohtuotsus puudub.

Maksuameti pressiesindaja Uku Tampere kinnitusel suudeti üheksast autost maha müüa vaid üks Audi ning seegi alghinnaga.

"Ülejäänud sõidukid jäid sel korral müümata ja need paneme lähiajal kordusoksjonile. Kordusoksjonile lähevad sõidukid eelmisest oksjonist mõnevõrra soodsama hinnaga, kuid täpsed kordusoksjoni hinnad ei ole hetkel veel selgunud/kujunenud," ütles Tampere Delfile.

Lisaks väikesele hinnalangusele on amet nüüd täpsustanud ka sõidukite tehnilist seisukorda.

Lõuna ringkonnaprokuratuur on juba aastaid tagasi alustanud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb maksude maksmisest kõrvalehoidumist suures ulatuses.

Nimelt on Tartu maakohus prokuratuuri taotlusel tänavu 27. märtsil väljastanud kohtumääruse, mille alusel pani maksuamet juba keset uurimist müüki kaheksa uhket konfiskeeritud Audit ning ühe Škoda. Seega on konfiskeeritud autod pandud müüki juba enne kriminaaluurimise lõppu ja kohtu süüdi- või õigeksmõistvat otsust.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul tegi prokuratuur sellise taotluse, et kindlustada süüdimõistva otsuse korral varalise nõude olemasolu. Kuna nimetatud kriminaaluurimine on juba kestnud aastast 2010. ning teatavasti iga aastaga autode väärtus langeb, siis otsustati need masinad maksimaalse rahalise kasu saamise eesmärgil keset uurimist müüki panna, selgitas Kostina.

Konfiskeeritud autod olid aga, arvestades nende ajalugu, seisukorda, olukorda jne pandud algselt müüki märgatavalt kõrgema hinnaga, kui see on praegu kasutatud autode turul sarnaste sõidukite puhul.

Näiteks küsiti 2009. aasta Audi A6 Avant-i eest, millel on töökõlbmatu aku, mille auto uksed ei taha avaneda, millel puudub kehtiv korraline ülevaatus ja kindlustus ning millel on vaid üks süütevõti, 14 000-eurost alghinda. Niisamuti taheti ka ilma kindlustuse ja ülevaatuseta, ühe süütevõtmega ning teadmata ajalooga 2008. aasta luksusliku Audi Q7-e eest saada 24 000-eurost alghinda.