Kahekuuse Varvara seisund, mis tõenäoliselt nõuab maksasiirdamise operatsiooni, on sedavõrd keeruline, et Eesti arstide hinnangul oleks kõigepealt vaja teha eeloperatsioon. See tähendab, et täpne diagnoos tehakse kindlaks vaatluse käigus pärast seda, kui patsient on operatsiooni ajal läbi vaadatud.

Lapse ema sõbranna Anastassia, kes on perega pidevalt kontaktis, ütles Delfile, et pärast eeloperatsiooni oleksid Eesti arstid Varvara tõenäoliselt Rootsi operatsioonile suunanud.

Hetkel on Anastassia sõnul laps koos emaga aga hoopis Moskvas uuringutel ja raha on inimeste annetustega kogutud ligi 40 000 eurot. "Väga esialgsel hinnangul läheb Moskvas operatsiooniks vaja umbes 60 000 eurot, aga see võib veel muutuda," ütles ta ja lisas, et kui raha peaks Varvara ravist üle jääma, antakse see teistele abivajavatele lastele. Lapse täpne diagnoos, edasine tegevusplaan ja võimalik rahasumma selguvad arvatavasti sel nädalal.

Miks Varvara ema hoolimata Eesti arstide väljapakutud plaanist just Moskva suunal abi otsib? Anastassia sõnul oleks ema hinnangul lapsele parim, kui lõikus ja kõik protseduurid saaksid tehtud samas kohas ja Moskvas olevat need võimalused olemas.

Haigekassa peab rahastamist võimalikuks

Haigekassa rahastuse saamise võimalus ei ole protseduuride Moskvasse nihutamise tõttu aga veel ära langenud. Tuleks lihtsalt esitada taotlus, mida hetkel tehtud ei ole. "Taotluse esitamiseks on vaja isiku enda sooviavaldust ja arstliku konsiiliumi otsust. Me väga palju ei teagi juhuseid, kus arstid ja patsient on jäänud eriarvamusele," möönis haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov.

Kui konsiilium soovitab operatsiooni ühes, aga lapsevanem soovib seda teha teises kohas, siis haigekassal pole seetõttu veel alust rahastamisest keelduda. "Ainuke tingimus on see, et me ei saa rahastada protseduure, mida saab teha ka Eestis," selgitas Romanenkov ja lisas, et arst ja patsiendi eestkostja peavad taotluse esitamisel lihtsalt omavahel kokkuleppele jõudma.

Nii eesti- kui venekeelses sotsiaalmeedias levib viimastel päevadel üleskutse toetada kahe kuu vanust Varvarat, kes vajab maksasiirdamise operatsiooni.

Annetusi saab teha Varvara ema Ilona Andreychikova arvelduskontole nr EE842200221013723360.