Intsident toimus Tallinna linna tsiviilkohtu kolmanda korruse koridoris, kus istungi algust oodanud 63-aastane sundüürnik sattus sõnavahetusse tagastatud maja omaniku 50-aastase isaga, kes väidetavalt oli veendunud, et ta poeg kohtuvaidluse sundüürnikuga kaotab, kirjutab Eesti Päevaleht.

Vihane isa haaras noa ja pussitas sundüürnikku kätte ja kõrva, kust hakkas ohtralt verd jooksma. Haavatud sundüürnik põgenes joostes ja appi hüüdes kohtuhoone neljandale korrusele, mis ametlikult on suletud tsoon. “Samal hetkel juhtus talle vastu tulema üks konsultant, kes hädalise kinnisesse tsooni lasi ja kust talle juba kiirabi kutsuti,” rääkis linnakohtu esinaine Helve Särgava. Politsei teatel pole mehe elu ohus.

Kuna pussitaja jäi kohtuhoonesse edasi ootama, piiras politsei hoone ümber. Pussitaja teatas, et tema põues on lõhkekeha, mille ta vajaduse korral plahvatama paneb. Mehe põuest paistis tõepoolest pommiga sarnanev ese, seepärast asusid kohale kihutanud politseinikud pussitajaga läbirääkimistesse.

Väidetavalt nõudis mees enda sõidutamist lähimasse politseijaoskonda, plahvatusohu tõttu tuli evakueerida kogu läheduses asuv kesklinna politseiosakond. Jaoskonnas loovutas mees väidetava lõhkekeha eridemineerijaile, kes tegid kindlaks, et tegemist on imitatsiooniga. “Meie töö oli häiritud orienteerivalt kolmveerand tundi,” ütles kesklinna ülemkomissar Tarmo Miilits.

Samal ajal kontrollis päästeameti pommirühm tsiviilkohtu hoonesse maha jäänud pussitaja isiklikke esemeid — portfelli ja üleriided — kus kahtluste kohaselt võis samuti lõhkekeha olla. “Sealt samuti lõhkekeha ei leitud,” ütles ülemkomissar Einar Lillo.

Algul vestles endast välja viidud pussitajaga politseis psühholoog, veidi hiljem hakkasid eesti rahvusest meest üle kuulama aga kriminaalpolitseinikud. Väidetavalt on Koplis ühes majas elavate osaliste vahel olnud konflikte varemgi.

Tsiviilkohtus istungit juhatanud kohtuniku Jüri Mesipuu sõnul oli eilseks plaanitud omandivaidlust käsitlev kuues istung, kus loodeti kogu protsess lõpetada. “Varasemad istungid möödusid suuremate emotsioonideta,” ütles Mesipuu. “Kuuldavasti oli saalis istujaist üks olnud kostja (majaomaniku — toim) isa, kes varem küll kuidagi agressiivselt silma ei paistnud.”

Tallinna tsiviilkohtus pole turvaväravaid, sest kohtu turvaeeskiri seda ette ei näe. Viimane tõsine intsident Eesti kohtutes leidis aset mullu mais, kui Ida-Viru maakohtu halduskohtu hoones tulistas mees surnuks lapsele alimente nõudnud endise elukaaslase ja tolle ema.

Eile verise intsidendini viinud kohtuvaidlus puudutab Koplis omanikule tagastatud majas asuvat korterit, mille omanik müüs sundüürniku teadmata maha.

Kuigi tagastatud maja praegune omanik Tarmo väidab, et pakkus korteri eelisostu võimalust seal elavale üürnikule, kinnitab viimane, et pole väidetavalt posti teel saadetud pakkumist kätte saanud.

Kui mitukümmend aastat korteris elanud sundüürnik kuulis, et tema kodu on tema selja taga maha müüdud, vaidlustas ta tehingu kohtus. Seaduse järgi pidanuks maja omanik pakkuma korteri eelisostuõigust kõigepealt sundüürnikule.