Pühapäeval Kuressaaret räsinud torm katkus katuseid tervenisti või osaliselt maha kümmekonnalt majalt, lennutas neid sadade meetrite kaugusele, juuris välja puid ning lõhkus aedu ja autosid. Imekombel ei saanud ükski inimene vigastada, kirjutab Saarte Hääl.

Kristian von Wowern oli pühapäeva õhtul Sõrves, kui töömehed helistasid, et katused, aknad ja aed on puruks. “Alguses ma ei uskunud, aga siis sain aru, et nalja pole,” ütles peremees, kes juba pühapäeva õhtul koos abilistega katustele kiled peale pani.

“Võrreldes naabritega pääsesime kergelt,” arvas peremees, näidates kõrval asuvale krundile, kus majalt tervenisti maha tulnud katus oli lennanud naaberhoovi, lömastades kaubiku ja lõhkudes nii maja seina kui ka akna. Suurt kahju kannatanud majaperemees, Kuressaare Soojuses töötav Paul Leemet jäi kommentaare jagades napisõnaliseks.

“Tahan kogu südamest tänada kõiki, kes appi tulid,” rõhutas Leemet, pidades silmas töömehi, kes eile aitasid tal ajutist katust kiiresti peale panna, kui ka neid kümneid abilisi, kes ööl vastu esmaspäeva koos naabritega nende kodu tugevatest veekahjustustest päästa aitasid. “Võhivõõrad tulid appi ja ma olen väga tänulik,” ütles Leemet veel kord.

Lisaks von Wowernile ja Leemetile oli tükikesest katusest ilma jäänud veel üks naaber, kes leidis katuse plekiribad saja meetri kauguselt.

Kurioosumina oli tromb valinud pahategudeks kindla tee — purustades mitu katust, jättis näiteks hoonetevahelise kilekasvuhoone puutumata. Tugevalt kivimajalt rebis korstna, aga naabri poolik ja ajutise katusega elamu jäi täiesti vigastusteta!

Keeristorm lammutas Kuressaaret

Lisaks Kuressaare Marientali kandi eramajadele räsis torm ka Mooni tänava kortermaju. Katuseta jäid nii ridaelamuboks kui ka neljakorruselised suurmajad.

“Istusin parajasti toas, kui tuul järsku tõusis, vaatasin aknast tuules kaldu vajuvaid puid ja nägin, kuidas Mooni tänava maja katus lendu läks. Hirmus oli!” rääkis naine, kes koos oma väikeste lastega akendeta esikusse peitus ja tormi lõppu ootama jäi. Ühes teises sama elamu korteris pidi aga perenaine hirmununa esikust jälgima, kuidas akna purustanud tuulekeeris ta köögis märatses.

“Mõne aja pärast oli vaikus, nagu poleks mingit tuult olnudki, ja siis me läksime naabrinaisega õue vaatama — nagu sõda oleks Ida-Niidust üle käinud, sest kõik tänavad olid oksi ja eterniiditükke täis,” rääkis majaelanik, kes ise kahjudeta pääses.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Viktor Saaremetsa sõnul tuli päästjatele esimene väljakutse pühapäeval kell 22.17 Kuressaare Mooni tänavale, kus torm oli viinud neljakorruselise elumaja katuse. Lisaks olid Mooni tänaval kahjustada saanud veel kahe maja katused ning osalisalt oli eterniiti alla kukkunud Ida tänaval asuva elamu katuselt.

Saaremetsa sõnul said majade vahele lennanud eterniiditükkidest kahjustada ka sinna pargitud autod. Päästjad eemaldasid katustelt ohtlikud katuseosad ja piirasid ohuala lindiga. Poolt tundi hiljem kutsuti päästjad Kuressaare Sinilille tänavale, kus tromb oli viinud eramu katuse, mille osad lendasid kõrvalhoovi ja lõhkusid seal pargitud kaubiku ning kahjustada sai ka maja katus.Tromb lõhkus osaliselt veel nelja maja katused Sinilille, Kannikese ja Mündi tänaval. Päästjad eemaldasid ohtlikud katuseosad. Samal õhtul tuli nii Turu kui ka Tallinna tänavalt ära koristada liiklust takistanud mahalangenud puud. Saaremetsa sõnul said päästjad töödega hakkama ning vaatamata tugevale tormile ja lõhutud majade hulgale ei tulnud lisajõude välja kutsuda.