“Meie majanduspolitseinik uurib praegu, kas oli rikkumine või mitte,” ütles Lääne politseiprefektuuri pressiesindaja Mari-Ann Allpere ajalehele Lääne Elu.

Niinimetatud autoreformi käigus rentis linnapea iseendalt 6757 krooni eest kuus ligi pool miljonit krooni maksva Audi A4 Avanti.

Lääne Elu kirjutab laupäeval, et Kallasvee läks isiklikku sõiduautot linnavalitsusele rentides vastuollu korruptsiooniseadusega ja võib väärteo eest saada kuni 15.000 krooni trahvi. Seaduse kohaselt on ametiisikul keelatud sooritada tehinguid iseendaga, samuti ei tohi ta volitada selleks oma alluvaid. Seadus loeb väärteo sooritatuks ka juhul, kui leping ei too ametnikule majanduslikku kasu.

Kuna linnavolikogu mõni liige pidas autorentimist korruptsiooniohtlikuks, otsustas linnavalitsus selle peatada.

Neljapäeval arutas linnavalitsuse autoreformi volikogu juhatus, järgmisel teisipäeval volikogu revisjonikomisjon. Volikogu juhatus arutab asja uuesti nädala pärast.

Volikogu isamaaliitlasest esimees Andres Ammas ütles Lääne Elule, et esimest korda linnavalitsuse ajaloos hakkas linnavalitsus Kallasvee ajal autode ja mobiiltelefonide kasutamises korda nõudma. “Majanduslikult on linn igatahes võitnud,” lisas ta. “Kui aga on seadust rikutud, tuleb viga kõrvaldada.”

Opositsioonis oleva Keskerakonna fraktsiooni liider Arder Väli ütles ajalehele, et linnapea on süütu, kuni pole tõestatud vastupidist. Samas lisas ta, et rendimakse on tehtud ja linnapea ei eita seda. “Kui kõik on seaduslik, on ta tubli mees,” ütles ta. “Aga meie kui opositsiooni ülesanne on linnavalitsusel silma peal hoida.”

Kallasvee ise ütles ajalehele, et tahab vältida vigu, mis lubasid eelmisel linnavalitsusel kulutada kontrollimatult raha ja tekitasid mullu kuni kahe miljoni krooni suuruse eelarvedefitsiidi.

Linnapea lisas, et kui linnavalitsus oleks näiteks talle ostnud suhteliselt odava diiselmootoriga Mitsubishi Carisma, kulunuks selle ülalpidamiseks umbes 8100 krooni. Nüüdseks peatatud autorendi puhul kulus aga 6757 krooni.

Kallasvee kinnitas, et Res Publica fraktsioon algatab volikogus diskussiooni, kuidas sõidukulusid kõige mõistlikumalt hüvitada.