Mõõdukate esimees Toomas Hendrik Ilves ütles ajakirjanikele, et erakonna juhatus otsustas täna hakata sõeluma majandusministri kandidaate, et võimalikult kiiresti nimetada ametisse uus majandusminister.

Mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv ütles, et uus minister on kavas esitada nädala jooksul. “Igal juhul mitte kauem kui nädala-paari jooksul,” lisas Kõiv.

Ilves ütles, et uue kandidaadi leidmine ei saa olema sugugi kerge. “See ei puutu üldse selle töökoha kvalifikatsiooni, vaid pärast selliseid rünnakuid, nagu tehti Pärnojale, on võimalike kandidaatide pereliikmed üsnagi kõhkleval seisukohal,” lausus Ilves.

Ilvese sõnul on praegu kandidaate, keda hakatakse sõeluma, neli-viis. Postimehe ja Eesti Päevalehe andmetel on võimalikud majandusministri kandidaadid Mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv, erakonna aseesimees Rein Järvelill ja Riigikokku kuuluv endine Jõgeva maavanem Meelis Paavel. Postimees lisab neile veel Mõõdukate fraktsiooni aseesimehe Kalev Kotkase ja Eesti Päevaleht Riigikogu liikme Jüri Tamme ning maksuameti endise juhi Ardo Ojasalu.

Kõiv ütles, et kuna Rahvaerakonnal Mõõdukad on suur noorteorganisatsioon ja uue põlvkonna poliitikute pealetulek, siis on kavas kandidaatide sõelumisel kaalude seda, et tuua poliitilisele maastikule värsket verd. Samas peaks Kõivu sõnul kandidaadil olema teatud kogemusi.

Mõõdukate parlamendifraktsiooni esimees Marju Lauristin ütles, et Mõõdukad eelistaks, et majandusministriks saav inimene oleks kogenud nendes poliitikaküsimustes, mis on majandusministeeriumi tööga seotud. “Kuna majandusministeerium on nii lai, siis see annab ka küllalt laia võimaluse valida,” lausus Lauristin.