"Hetkel meil tegelikult talendipoliitikat kui sellist ei ole," ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ahti Kuningas täna peetud "Talendid koju!" projekti lõpetaval arutelul. "Siiani on Eestisse andekate inimeste toomist aetud vabatahtlikult ning projektipõhiselt, ent riiklik strateegia puudub."

Kuninga sõnul oleks viimane aeg talendikate inimeste Eestisse toomisega riiklikult tegeleda, sest muutused tööturul loovad selleks kindla vajaduse. Probleemiks pole mitte üksnes ajude väljavool, vaid tööjõupuudus tervikuna: kui veel praegu liigub aastas tööturule umbes 20 tuhat inimest, väheneb see number juba paari aasta pärast 15 tuhandeni.

"Pole kahtlustki, et meil on siia andekaid inimesi vaja - nii eestlasi kui ka välismaalasi, ent praegu on meil üksnes ülevaade kui lai on toru, kustkaudu nad sisse peaksid tulema. Ent miks nad tulevad ja kuidas me seda soodustada saaks, seda me ei tea."

Küll aga rõhutas Kuningas, et nii eestlastest kui ka välismaalastest talentide Eestisse toomine ei puuduta üksnes majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi, vaid peaks toimima mitme valdkonna koostööl. "Siseministeerium on välismaalaste seaduse muutmisega juba tegelikult algust teinud," märkis Kuningas.

Täna jõudis lõpule kolm aastat kestnud kampaania "Talendid koju", mille eesmärk oli kokku viia välismaal elavad eestlased siinsete ettevõtjatega, soodustamaks piiritaguste eestlaste kodumaale naasmist. Kokku õnnestus tagasi tuua 27 inimest.