Intervjuus Tartu Ekspressile analüüsis Tartu ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse professor Urmas Varblane olukorda Eesti ja muu maailma majanduses.

Varblase sõnul aeti valimiste eel inimeste ootused tuleviku suhtes enneolematult üles ja toonaseid vigu parandame veel tükk aega. „ Inimesed ei ole võimelised kriitiliselt hindama seda, mida neile räägitakse, ja ma väga loodan, et see õppetund jääb paljudele meelde,“ sõnas Varblane.

Varblase väitel kemples üks partei teise järel selle üle, kes pakub kõige rohkem ning koalitsioonilepingus võeti niisugused kohustused, mis olid juba vastuvõtmise hetkel ebareaalsed. „Nüüd, kui see vastutuse tund hakkas tulema, siis selgus, et lepingus on niisugused plokid, et kui neist loobuda, siis tuleb loobuda sajast või kahesajast tuhandest häälest,“ selgitas professor.

Ka rikuti Varblase arvates ära eestlase terve talupojamõistus ja nüüd tuuakse see vitsaga uuesti pähe tagasi.

Kogu maailma majanduses on Varblase sõnul tohutult esile tõusnud eetikaküsimus. „Kõik praegused probleemid on seotud eetika puudumisega. Lihtsalt öeldes peteti ja samal ajal maksti iseendale müstilisi palku,“ nentis Varblane.

Lisaks prognoosib Varblane, et ka järgmisel aastal toimuvatel valimistel on suur roll populismil. „Me näeme seda kevadel, kui hakkab konkureerimine selle üle, kes pakub majanduslanguse tingimustes suuremaid toetusi ning kellele ja kuhu. Siis selgub, millised on need kõige tugevamad mõjurühmad, kes suudavad oma lobitööga toetuse kätte saada,“ arutles Varblane. „Tekib aga küsimus, kust see raha pärast võetakse, et neid toetusi jagada?“