Rahakogumise initsiaator, topiste ja mulaažide valmistamisega tegeleva firma Studio Viridis juhataja Val Rajasaar ütles Postimehele, et rahakogumisega alustati sisuliselt viimasel hetkel, sest nad ei teadnud müügiplaanist varem midagi.

Seega pole neil korjanduse jaoks palju aega, kuna vallavalitsus tahab majaka müümise ära otsustada juba järgmise nädala alguses.

Vallal on ostja väidetavalt juba olemas. See Tallinnast pärit mõjukas inimene, kelle nime vallavalitsus ei taha veel avalikustada, on pakkunud majaka eest 750.000 krooni.

Siiski on paari päevaga loodusesõprade interneti vestluskülgede vahendusel tekkinud rahakogumismõte saanud kümmekond toetajat, igaüks umbes tuhande krooniga, kirjutas Postimees.

Ühe võimalusena näeb Rajasaar, et majaka ostuks teeks pakkumise mõni usaldusväärne juriidiline isik, näiteks Eestimaa Looduse Fond või roheline liikumine.

Reedel liitus majaka erakätesse müümise vastaste seltskonnaga ka Eesti Looduskaitse Selts, mille esimees Juhan Telgmaa saatis keskkonnaminister Villu Reiljanile kirja. Ta palus tehingu takistamist kuni Vilsandi rahvuspargi kooskõlastuse ja avalikkuse poolehoiu saamiseni.

Kihelkonna abivallavanem Tormi Lepik ütles ajalehele, et rohelised teevad kära vale asja pärast, sest erinevalt riigist hoiab omanik reeglina oma randa korras ja mingit mereni ulatuvat aeda ei luba sinna keegi ehitada.

Lepik viitas ka sellele, et kui keskkonnaministeerium tahab, võib ta kahe kuu jooksul pärast müügilepingu sõlmimist kasutada eelisostuõigust. Selleks annab õiguse Vilsandi rahvuspargi kaitse-eeskiri.

Ministeeriumi looduskaitse osakonna juhataja Hanno Zingeli sõnul ei saa eelisostuõigust praegu arutada, sest keegi pole selleks ministeeriumile ettepanekut teinud. Samuti pole maad, mida eelisõigusega osta, sest Kiipsaare majakas on müügis vallasvarana.

Reede õhtul teatas Saare maavalitsus, et algatas järelevalve Kihelkonna vallavalitsuse ja volikogu õigusaktide üle, mis puudutavad Harilaiu poolsaarel asuva Kiirassaare ehk Kiipsaare majaka viimastel nädalatel avalikkuse suure huvi all olnud müüki, rohelised hakkasid majaka ostmiseks raha koguma.

“Järelevalve algatati seoses avalikuks tulnud probleemidega müügi ümber ja ajakirjandusest saadud infoga, mille põhjal ei ole olnud see protsess meile arusaadav,” ütles maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tarmo Pikner.

Ta lisas, et on välja nõutud vastavate aktide ja dokumentide koopiad eesmärgiga anda hinnang vallavõimude tegevusele.