Samas kinnitas minister tudengitele pedagoogikaülikooli rektori Mati Heidmetsa valmisolekut avada pedagoogikaülikooli planeeritud juurdeehitus lubatud ajaks , teatas Delfile ministeeriumi pressiesindaja.

Kohtumisel olid käsitlusel kolm teemat — uue õppehoone ehituse rahastamine, Tallinna ühiselamute renoveerimine ning puuetega inimestele liikumisvõimaluste loomine TPÜ-s, teatas Delfile Tallinna Pedagoogikaülikooli Üliõpilasesindus.

Maimets lubas ülikoolide arengule riigivahenditega kaasa aidata. Samas tõdes ta, et probleemid ei piirdu üksnes konkreetse ülikooliga, vaid rahapuudus on üldine ja millegi eelistamine toimub paraku mõne teise asja arvelt.

“Ka ülikoolid peavad sarnaselt üldhariduskoolidega saama oma investeeringuid ja rahavooge pikemalt ette arvestada kui üks eelarveaasta,” selgitas Maimets riikliku investeeringute programmi taoliste poliitiliste rahajaotusskeemide nõrkust ja sõltuvust päevapoliitikast.

Üliõpilasesindus avaldas lootust, et 2006 aasta riigieelarvesse plaanitakse puuduolev summa, 62 miljonit krooni, valitsuse korralduse täitmiseks.

Ministri sõnul on see probleem, millele tuleb ühiselt lahendust otsida. 2006 aastal ei pruugi enam olla riiklike investeeringute programmi kõrgharidusele, vaid pearahade süsteemil põhinev finantseerimine, kus avalik-õiguslikud ülikoolid saavad pearahade summa alusel investeeringuid.

Üliõpilasesindus juhtis ministri tähelepanu asjaolule, et Tartu ühiselamud on riigi toetusel korda tehtud ning aeg oleks ka Tallinna ühiselamutele tähelepanu pöörata.

Pedagoogikaülikooli ühiselamute kurba seisukorda kirjeldanud tudengitele lubas minister kindlasti Tartu kõrval ka Tallinna sarnastele probleemidele reageerida.

Paari-, kolmekümneaastaseid ühiselamuid pole viimasel ajal remonditud ning seetõttu on olukord kehv, kuigi remondiinvesteeringute võrra on Tallinna ühiselamutes elamine Tartu uuendatud ühiselamutega võrreldes rohkem kui poole odavam.

Minister möönis, et oli ebaõiglane, et Tartusse suunati kogu riigipoolne abi ning lubas probleemiga tegeleda. Samas on Tallinna Pedagoogikaülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli ühine kava ühiselamute renoveerimiseks Euroopa granti abil ellu rakendumas ilma riigi abita.

Üliõpilasesindus mainis, et viimase kaheksa aasta investeeringud on Tallinna üliõpilasi diskrimineerivad, minister tunnistas, et see on investeeringute programmi viga, kus suurema lobby tegijad saavad enam raha.

Minister võttis vastu pedagoogikaülikooli tudengite kutse tulla vastukülaskäigule ning järgmine kohtumine toimubki lähiajal ühes Pärnu maantee ühiselamus.