“Kultuuriminister Urmas Paet ütles selge sõnaga, et taotleb kultuuriinimestele 19 protsenti palgatõusu. Probleem on haridus- ja teadusminister Toivo Maimetsaga, kes pakkus välja 12 protsenti ja jättis ülikoolid kavast välja. Valitsuse delegatsiooni juht sotsiaalminister Marko Pomerants oma seisukohta selgelt ei avaldanud, vaid püüdis nende kahe vahele jääda,” ütles TALO juht Toivo Roosimaa reedel BNS-ile.

Haridus- ja teadusministeeriumi nõunik Peeter-Eerik Ots ütles BNS-ile, et kõrgkoolide lisaraha on kavasse sisse arvestatud. “Küsimus on selles, kuidas seda jaotatakse. See selgub läbirääkimistel ja need on alles alguses,” sõnas ta.

Otsa sõnul jäi ministeeriumile eelmistel kohtumistel mulje, et TALO on nõus pedagoogide 12-protsendilise palgatõusuga aastas. “Ilmselt on nõudmised vahepeal tõusnud. Üks on see, mis on ilus elu, aga teine on reaalne lähenemine,” ütles Ots.

Roosimaa sõnul oli esimest korda kohal ka siseministri esindaja, kuid tema esmasel kohtumisel veel kindlat seisukohta ei avaldanud.

“Põhimõtteliselt võib öelda, et valitsus pakkus meile 12 protsenti. Ausalt öeldes, optimismiks põhjust pole,” sõnas Roosimaa.

Ta lisas, et lähiajal kohtutakse veel kohalike omavalitsustega, sotsiaalministriga ning haridus- ja teadusministriga ning järgmine suurem kohtumine on kavas aprilli lõpus.

“Tahame siis esitada juba esialgse leppe. Ei ole mõtet venitada sügiseni ja siis kuulda, et ei saa midagi,” ütles TALO juht.

TALO eesmärk on saavutada oma kõrgharidusega liikmetele palga alammääraks Eesti keskmine palk ehk 7762 krooni, selleks oleks vaja järgmisel aastal palgavahendite tõusu 19 protsenti.

Selle aasta 1. jaanuarist said TALO liikmed 12-protsendilise palgatõusu õiguse. Roosimaa sõnul on osa inimesi raha kätte saanud, kuid teised, näiteks ülikoolide töötajad, mitte.