Yad Vashem on memoriaalinstituut, mis kogub ja uurib materjale Teises maailmasõjas massiliselt tapetud juutide kohta. Muuseumi avatav ekspositsioon käsitleb ka Saksa okupatsiooni ajal Eestis Klooga laagris toime pandud inimsusevastaseid kuritegusid. Teadaolevalt tapeti Kloogal 1800-2000 Euroopast toodud tsiviilisikut, peamiselt juute, teatas Delfile haridus- ja teadusministeerium.

Haridus- ja teadusministeerium on mitmel aastal pakkunud koostöös Yad Vashemi ja Iisraeli saatkonnaga ajalooõpetajatele ja kõrgkoolide õppejõududele võimalust osaleda Iisraelis lühikursustel, mis käsitlevad holokausti ja antisemitismi.

Toivo Maimets lausus, et rahvana, kellel on olnud väga keeruline ajalugu, mõistab Eesti väga hästi, kui oluline on hinnata nende rahvaste mälestust, kes on kannatanud holokausti ja kõigi teiste inimsustevastaste kuritegude all. „Vaatamata sellele, et Teise maailmasõja sündmustest möödub juba 60 aastat, peame ikka veel tõdema, et tunneme oma toonast ajalugu võrdlemisi lünklikult. Nõukogude ajal oli Teise maailmasõja sündmuste objektiivne uurimine Eestis võimatu. Seega peame sellega tegelema täna.”

Maimets kohtub ka Iisraeli haridusministri Limor Livnatiga. Eesti ja Iisraeli vahel on sõlmitud kultuuri-, haridus- ja teadusalase koostöö leping ning koostööprogramm aastateks 2005-2007.

Selle alusel arendavad pooled koostööd kultuuri ja hariduse vallas, sealhulgas pakkudes vastastikku ka kaht stipendiumi avalik-õiguslike ülikoolide tudengitele.