Umbusaldamise vastu ei hääletanud ükski riigikogu liige, samuti ei olnud erapooletuid. Ülejäänud 42 kohalolnud saadikut jätsid hääletamata. Umbusaldamise läbiminekuks pidanuks poolthääli olema vähemalt 51.

Reformierakonna ja Rahvaliidu esindajad teatasid enne hääletust, et nende fraktsioonid sellest osa ei võta.

Ministri umbusaldusavalduse algatasid kolmapäeval Res Publica, Isamaaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonid. Avaldusel oli 35 allkirja.

Res Publica teatas pärast läbikukkunud umbusaldushääletust Delfile, et hääletus andis täna rahvusvahelisele üldsusele mõista, nagu peaks valitsuskoalitsioon haridus- ja teadusminister Mailis Repsi käitumist ja poliitilisi avaldusi Marimaal korrektseteks ning valitsuse usaldust ka edaspidi väärivaks.

„Kui tänaseni ei olnud Repsi käitumisele hinnangut julgenud anda ei reformierakondlasest peaminister Ansip ega välisminister Paet, siis minister Repsile valitsuse täieliku usalduse andmine muutis seda. Reformierakond kannab nii valitsuse juhtimise vastutust kui ka vastutust Eesti Vabariigi välispoliitika järjepidevuse ja tõsiseltvõetavuse eest,” seisab Res Publica teates.

Umbusalduse eel riigikogu kõnepuldist kõnet pidades lausus Reps, et asjad inimõiguste tagamisega on Marimaal selgelt halvad. Ta lisas, et tutvus enne sõitu Marimaale hoolikalt kõigi piirkonna kohta käivate dokumentidega.

Repsil tuli enda sõnul korduvalt ja kannatlikult vastata meediarünnakutele Eesti vene elanikkonna diskrimineerimise, koolide massilise sulgemise, setude ja homoseksuaalide ning kõigi teiste vähemuste kiusmaise suhtes. „Ma usun, et antud küsimustele vastuste andmine oli korrektne.”

Küsimusele, kas haridusminister kahjustas Marimaal Eesti välispoliitilisi huve, vastas Reps: „Ma usun, et ei.”

Reps nentis, et telekanalile Vesti antud intervjuu, kus ta kiidab Marimaa olusid, ei kahjusta Eesti välispoliitilisi huve. Reps toonitas, et intervjuu oli antud täielikult teises kontekstis, kui see eetrisse jõudis.

Reps leiab, et Mari rahva ees vabandada pole tema meelest vaja, sest Mari kogukonna esindajad pole tema esinemist tauninud.

Repsi vene keele oskus sai parlamentääride seas elava arutluse osaks. Moskvas elanud spiiker Ene Ergma meelest oskab Reps vene keelt temast paremini. Repsi meelest ei oska ta aga vene keelt piisavalt diplomaatiliste nüansside kasutamise tasandil.

Umbusaldusavaldusele oli alla kirjutanud 35 riigikogu saadikut.