Õhtulehe ajakirjanduslik vaatlus viimase kuu jooksul näitas, et minister on segi ajanud riigi ja iseenda rahakoti, lastes ministeeriumi autojuhil vedada tööajast ministeeriumi autoga oma lapsi. Kolmel vaadeldud tööpäeval polnud ühegi sõidu puhul tegu ministri ametisõiduga.
Mailis Reps selgitab, et autojuht võtab lapsed lasteaiast ja koolist peale, sest nii olevat lihtsalt praktiline. „Kui ma kell viis ise selle tiiru teen, siis see võtab aega poolteist tundi,” põhjendab minister, miks teeb seda ministeeriumi autojuht oma tööajast.

Pärast artikli ilmumist avaldas keskerakondlasest haridusminister ühismeedias emotsionaalse postituse, kus teatas, et Õhtulehe ajakirjanikud ei oleks tohtinud tema autojuhi tegemisi jälgida.

„Ma olen väga tänulik oma autojuhile, kes on olukorda mõistnud ja ühitanud neid käike, et mul oleks võimalik ministrina tõhusamalt tööd teha,” kirjutab Reps postituses.

Ühtlasi nähtub, et Õhtulehega vesteldes on ta öelnud asju, mis ei vasta tõele - näiteks väitis Reps, et pole käinud ministeeriumi bussiga puhkusereisil Horvaatias. Ühismeediapostituses tunnistab minister, et siiski kasutas ta ka puhkusereisi tarbeks rahva raha eest ministeeriumi tarbeks ostetud sõidukit.

Justiitsministeeriumi loodud leheküljel korruptsioon.ee üritatakse keerulisi seadusi inimkeeli lahti seletada. Muu kõrval leidub seal ametiseisundi kuritarvitamist lahti seletavas alajaotuses selline lõik: „Sellise kuritarvituse näiteks on ametiauto kasutamine isiklikeks vajadusteks või, seda enam, kõrvalise tulu teenimiseks; samuti oma alluva kasutamine isiklike asjade ajamiseks jms.”

Seda ootamatumana mõjub peaminister Jüri Ratase ühismeediapostitus, kus ta Mailis Repsi tegevust selgesõnaliselt kaitsma asus. „Minu hinnangul on laste ja pere kaudu ministri ründamine sobimatu. Mailis on ajakirjandusele ja avalikkusele oma selgitused andnud. Toetan Mailist,” kirjutas peaminister ühismeedias haridusministri tegevuse kohta.

Repsi tegevusega võrreldavad teod on olnud taunitavad juba 1990. aastatel. Näiteks sai toonane siseministeeriumi kantsler Jaan Toots - samuti nüüdne keskerakondlane - ametist priiks, kui selgus, et lasi politsei vaneminspektoril oma peret sõidutada.

1997. aastal sai nimelt avalikuks, et Toots on kasutanud liikluspolitseile kuuluvat masinat Peugeot 205 oma naise Kersti ja laste, tütre Kerli, poegade Erhardi ja Rihardi sõidutamiseks. Ja autot juhtis liikluspolitsei vaneminspektor, kellele Toots korraldas igakuise 3900-kroonise lisaraha maksmise – seda riigi kulul. Toots ise on meedias lühidalt kommenteerinud, et lasi nooremat poega viia Tabasalust kooli ja koju.

Skandaaliks paisunud lugu ilmus toonases ajakirjas Luup. Ajakirja fotograaf pildistas ühe Tallinna keskkooli juures juhuslikult kahel järjestikusel päeval politseinikku, kes Jaan Tootsi pojale järele tuli. „Siseministeeriumi kantsler kasutab politseiametnikku ja politseiautot isiklike probleemide lahendamiseks,” järeldas ajakiri toona.