"Loodan, et peaminister Taavi Rõivase visiit aitab tal mõista, et laevaühendus mandri ja Hiiumaa vahel on jäänud eelmisesse sajandisse. Suvisel ajal on parvlaevad pidevalt täis ning ooteaeg sadamas seetõttu tihti enam kui neljatunnine. Laadne olukord pole vastuvõetav ning pärsib kogu Hiiumaa arengut. Tihedam ja kiirem parvlaevaliiklus on hädavajalik nii kohalikele ettevõtjatele kui ka Hiiumaa elanikele ja külalistele," rõhutas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps.

Juba varahommikul Hiiumaa eluoluga tutvuma saabunud Rõivas kohtus saare omavalitsusjuhtide, ettevõtjate ja vabatahtlike merepäästjatega ning külastas muuhulgas saarel leiutatud ainulaadset päikeseenergial töötavat keramaja, kuid praamiühenduse sujuvus jäi tal endal järele proovimata, sest peaminister tuli Tallinnast Kärdlasse liinilennuga.

A photo posted by Taavi Rõivas (@taaviroivas) on Aug 1, 2016 at 9:31pm PDT

Pärastlõunal omavalitsusjuhtidega kohtudes arutati eelkõige haldusreformi ja riigivalitsemise reformi küsimusi ja asjaolusid Hiiumaal.

Presidendiks pürgiva Mailis Repsi hinnangul tuleks haldusreformi elluviimisesse mõistusega läheneda. "Tänane vähemalt 5000 elaniku nõue tähendab, et puhtmatemaatiliselt tuleb kõigil Hiiumaa omavalitsustel sundliituda. Samas puudub sellelaadse hiigelvalla loomiseks igasugune vajadus ja põhjendus. Kui peaminister viitsib veidigi olukorda süveneda, siis ta mõistab, et tuleb arvestada ka kohalikke eripärasid ja ootusi ning tagada inimestele kodulähedased teenused," selgitas Reps.

"Viimane aeg on mõista, et Eesti elu ei saa korraldada ainult Exceli tabelitele tuginedes. Valitsuse poolt peale surutud haldusreform meenutab nõukogudeaegset oblastite moodustamist. Meil tuleb austada omavalitsuste autonoomiat ja kohalike inimeste arvamust ning haldusreform täna plaanitud kujul tühistada," leidis keskerakondlane.