“Eilne Eesti Ekspress avaldas väljavõtted Eesti Moskva saatkonna ettekandest välisministeeriumile. Väljavõtteid ajalehtedes kommenteerides ütleb Toomas-Hendrik Ilves, et “ükski minister ei tohi endale välismaal lubada kriitikat oma riigi suhtes”.

Kuid kas tõesti peaks minister tegema vaid ilustatud viisakusavaldusi kitsas ringis toimunud arutelul oma kolleegidega - Eesti kodanike ja Eesti saatkonna ametnikega?

Teadmiseks Ilvesele ja teistele kriitikutele: vene haritlaste teemad olid arutlusel eesti keeles saatkonna töötajate Anne Härmaste ja Ülle Soosaluga. Rääkisime 2007. aasta haridusreformist ja selle võimalikust kajastusest Vene meedias. Samuti vestlesime vene kogukonna olukorrast Eestis, mis saatkonna töötajate hinnangul on Eestis üheks probleemide allikaks.

Marimaa visiidil saatis mind ametliku delegatsiooni liikmena ka Välisministeeriumi esindaja, kelle ülesanne minu arusaamist mööda oli toimuvat dokumenteerida ja jälgida, et see oleks kooskõlas Eesti riigi välispoliitikaga. Ma ei ole saanud Välisministeeriumist mingeid signaale, et ma oleksin teinud avaldusi, mis on vastuolus Eesti riigi välispoliitikaga.

Rõhutan veelkord, et olen teadlik Marimaal toimuvast ja Parlamentaarse Assamblee liikmena olen tutvunud ka raportitega Marimaa kohta. Seda väljendasin ka Marimaal, kus, nagu Eesti Ekspresski vahendab, kiitsin viisaka külalisena kohalikke ja mida Vene meedia kohe propagandistlikel eesmärkidel ära kasutas.

Kahju, et minu visiiti Marimaale on ära kasutatud valimiste-eelse sisepoliitilise võitluse instrumendina. Selle asemel võiks keskenduda maride tegelikele probleemidele ja maride toetamisele. Eilsel kohtumisel Mari kogukonna, hõimurahvaste programmi ja MTÜ Fennougria asutuse esindajatega arutasimegi, kuidas seda teha.”