Mitu ministeeriumi tegevusega hästi kursis olevat ametnikku ja poliitikut on SL Õhtulehele kinnitanud, et minister Mailis Reps võib teha ettepaneku kantsler Jaan Kallase vabastamiseks juba neljapäeval, aga minister lükkab kiirustamise ümber. “Järelikult teate te rohkem kui mina. Sellel neljapäeval minul sellist plaani küll pole,” väidab Reps, kuid möönab, et ta võib sellise ettepaneku tulevikus tõesti teha.

“Meil oli mullu detsembri alguses Jaan Kallasega esimene tõsine arenguvestlus,” selgitab Reps, kus tema sõnul oli kõneldud konkreetsetest puudustest töös.

Reps väidab, et ei jõulueelne ega ka jaanuaris kordunud vestlus ei andnud nähtavat tulemust. Seepärast kohtunud Reps ning Kallas eelmisel esmaspäeval uuesti ja veelkord üleeile. “Viimased kohtumised annavad igatahes lootust, et asjad paranevad ning ma ei pea 27. juulil vabastamisettepanekuga valitsusse minema,” kinnitab Reps.

Tema sõnul lepiti kantsleriga kokku, et 3. augustiks jõuavad nad koos selgusele, kas ja mil moel koostöö jätkub.

Mida Mailis Reps Kallasele ette heidab? Puudusi olevat ministeeriumi tööplaani täitmises, seaduseelnõude väljatöötamises ning arengukavade koostamises. Samuti pole edenenud lepingud Riigi Kinnisvaraga koolide remondiks.

Rahulolematus pole erakonnaga kuidagimoodi seotud, väidab Reps. Minister kuulub ju Keskerakonda, kantsler Jaan Kallas on parteitu.

Kantsler Jaan Kallas möönab, et tal on olnud minister Mailis Repsiga erinevaid arutelusid, kuid ei meenuta ühtegi sellist, mis võiksid anda põhjust ametist vabastamiseks.

Jaan Kallase kinnitas valitsus ametisse minister Toivo Maimetsa (Res Publica) ettepanekul 2003. aasta detsembris. Enne seda juhtis toitlustustehnoloogi haridusega mees Tartu Kaubamaja ning on olnud rõivafirma Sangar juhatuse esimees.

Kuu enne ametissemääramist sai üksi kahte poega kasvatav Kallas Aasta Isa tiitli, sest asutas puuetega inimeste Maarja küla.