Reps meenutas ETV saates "Kahekõne", kuidas nad aasta tagasi oma meeskonnaga otsustasid, et Keskerakond tuleb muutuste teele viia.

"Otsustasime, et me julgeme öelda, et me näitame, mis meil kapis on, ja see ei ole ilus pilt," sõnas Reps.

Repsi sõnul on õigustatud ka tema vastu suunatud kriitika. "Olen olnud pea alati tippjuhtkonnas. Jah, loomulikult ma jagan vastutust paljude otsuste osas," möönis Reps, kuid lisas, et see on usu küsimus, kas inimesed usuvad seda, et juhatus ei teadnud Keskerakonna rahastamisprobleemidest.

"MTÜ loogilise seaduse järgi peaksid kõik juhatuse liikmed seda teadma. Edgar Savisaar väga paljus otsustas asju üksinda," märkis Reps.

"Ma usun, et meil on oluline roll ühiskonnas täita. Me oleme olnud tasakaalustaja. Me oleme ainuke jõud, kes arvestataval tasemel suudab kõneteada venekeelset elanikkonda," lausus Reps, kelle sõnul oli koostööprotokoll Ühtse Venemaaga hea lüke.

"Tegime seda venelaste pärast, tegime sellepärast, et tol hetkel otsisid kõik Venemaaga väga häid suhteid. See oli täiesti teine olukord, kui me meenutame Euroopa Liidus ja NATOski räägiti lausa ühisõppustest. Oligi selline suur sõbralik aeg, kus räägiti, et vaenlane ei ole enam Venemaa, vaid on uued väljakutsed. Nii et oli väga vahva aeg ja peab ütlema, et üsna uhke oli Moskvas käia," rääkis Reps ja lisas, et Moskvasse saadeti lausa rongitäis õpilasi ning nii õpilased kui õpetajad olid rahul.

Ta tõdes, et ajad on nüüdseks muutunud.

Repsi sõnul on koostööprotokoll väga paljudele televaatajatele märgiline ja negatiivne, kuid ta on väga märgiline ka vene elanikkonnale.

"See on psühholoogiline, seal ei ole vaja mingit tõestust, kas see töötab või ei tööta, on see sõprus või ei ole. See on - järelikult on," selgitas Reps.

Reps kinnitas, et dokument pole tööle hakanud, kuna pole toimunud vahetusi komisjonide tasandil ega toimu koostööd töörühmade vahel.

Keskerakonnas toimus koostööprotokolli üle tõsine diskussioon ja kaks poolt jäid üsna võrdseks. "Oli inimesi, kes ütlesid, et teeme siin vahe sisse, oli inimesi, kes ütlesid, et ei tee. Lõpuks jäi peale ratsionaalne otsus, et me ei julge täna peatada seda sellisel tasandil, et me volikogus hääletaksime nn lepingu lõpetamise poolt, vaid ütlesime kõik üheskoos, et niikaua kuni Venemaa rikub rahvusvahelist õigust, on ta sahtlis või külmkapis, nagu mõned ütlevad," rõhutas Reps.