"Arvestades seda, et Allar Jõksi nimi on poliitikoridorides läbi käinud enam kui kuu aega, siis ta ei ole üllatav. Ka Vabaerakonna liikmed on tema nime varem koos härra Jõerüüdiga välja pakkunud."

Repsi sõnul pole Jõksi kandidatuur seega kindlasti üllatav. "Kas tal on suurem lootust erakonnaüleseks kandidaadiks saada, kui nendel inimestel, kes täna on juba siia nimekirja sätitud, raske öelda, aga kindlasti tuleb neid nimesid juurde," pakkus Reps. "Selge on see, et Isamaa ja Res Publica Liidu poole pealt on siin otsuseid tulemas. Võimalik, et ka sotsiaaldemokraadid või keegi teine pakub veel nimesid. Ka meil on volikogu veel ees. Nii et kandidaatide nimekiri saab olema seekord üsna pikk."

Reps peab üsna tõenäoliseks, et temast võib saada Keskerakonna presidendikandidaat. "Arvestades seda, et üks pool on see, mida erakonna volikogu teeb, ja kindlasti samal ajal peame arvestama ka fraktsiooni meelsust, siis mõlemaga koos on üsna kindel, et mul on suur tõenäosus olla keskfraktsiooni kõige suurema toetusega."

Aga siinkohal on oluline ka see, kuidas erakonnad omavahel kokku lepivad, lisas ta. Keskerakond on Repsi sõnul öelnud, et ta täna keskendub oma kandidaadile, aga edaspidi me peame jälgima ka võimalusi kokkulepeteks ja kuidas siin seisukohad kujunevad, seda me tõenäoliselt juuni volikogus ei aruta, vaid need konsultatsioonid kestavad juuli- ja augustikuus, rääkis Reps.

Mis saab siis, kui ka Edgar Savisaar otsustab presidendiks kandideerida? "Kõigepealt riigikogus saab kandidaat üles tõstetud 21 häälega ja selleks ei ole vaja täna, et olla kandidaat, teiste erakondade toetust. Keskerakonna fraktsioonil on 27 fraktsiooni liiget. Edaspidi, mis puudutab erakondadeülestesse kokkulepetesse, siis täna ei ole mitte kedagii – kaasa arvatud Reformierakonna kandidaate või sotsiaademokraatliku erakonna kandidaate -, kellel oleks 68 häält koos. Nii et kõik läbirääkimised, kõik võimalused on alles ees. Ma ei välista võimalust – nii nagu Toomas Hendrik Ilvesega juhtus aastaid tagasi – et esialgses ringis tema kandidatuuri nii tõsiselt ei võetudki, aga hiljem kujunes ta selliseks suureks favoriidiks. Nii et kõik võimalused on ees."

Ent keskfraktsioon on jaotunud kaheks leeriks, 21 häält koguda oleks üsna keeruline? "Kindlasti oleneb, kuidas asjaolud kujunevad. Siin ei ole ju tegemist, esialgu vähemalt, võitlusest Edgar Savisaare poolt või vastu, vaid siin on oma kandidaadiga ja augustikuuni on veel kindlasti vähemalt üks volikogu ees, et kui me selles volikogus suudame leida mingisuguseid kokkuleppeid, siis ma ei välista, et erakond tuleb ühtsena ühe kandidaadi taha."