"Viimane nädal on olnud minu poliitilise karjääri kõige raskem periood. Olen sattunud jõulise surve alla seoses ministri ja ema rolli ühitamisega. Tunnistan, et olen vigu teinud ning palun vabandust selle eest. Soovin pakkuda oma alaealistele lastele turvalist ja rahulikku kasvukeskkonda. Seetõttu otsustasin täna haridus- ja teadusministri ametikohalt tagasi astuda ning võtan ühtlasi poliitilise vastutuse oma eksimuste eest töö- ja pereelu ühitamisel," ütles Reps haridusministeeriumi edastatud avalduses.

"Tänan kõiki, kes on mulle toetust avaldanud! Pühendun ka riigikogu liikmena haridus- ja teadusvaldkonna ning Eesti elu edendamisele," lisas ta.

Peaminister Jüri Ratas edastas mõni aeg pärast Repsi teadet, et andis tema tagasiastumisavalduse president Kersti Kaljulaidile. President vabastab peaministri ettepanekul ministri ametist ja nimetab pärast uue ministrikandidaadi selgumist peaministri ettepanekul ametisse ka uue valitsuse liikme.

Ratas nentis ühismeedias, et täna on raske päev. "Mailis on vaieldamatult tugev minister, pikaajaline erakonnakaaslane ja hea sõber. See on kahtlemata suur kaotus nii haridusvaldkonnale kui ka valitsusele. Mailis on olnud neljakordne Eesti haridus- ja teadusminister ning asjatundlik riigikogu liige. Ta on töötanud 17 aastat ka Keskerakonna heaks, juhtides erinevaid erakonna organisatsioone ja kuuludes erakonna juhatusse," kirjutas peaminister.

Ratas tänas Repsi antud panuse eest ning lubas uue ministrikandidaadi esitada lähiajal.

Reformierakonna juht Kaja Kallas tunnustas Mailis Repsi tagasiastumise eest. "Selle valitsuse puhul ei ole poliitiline vastutus tavaks," märkis Kallas ühismeedias. "Kujunenud olukord oli Mailis Repsile keeruline ja delikaatne. Haridusministri tänane samm eristub selgelt viimasel ajal tavaks saanud poliitilisest kultuurist. Kokkuvõttes väärib Eesti valitsust, kus poliitika ei ole vaid üks skandaalide lappimine, vaid lahendatakse Eesti ees seisvaid probleeme," kirjutas Kallas.

Repsi hüveskandaal

Sel nädalal paljastas Õhtuleht, et Reps väärkasutab ministeeriumi vara ja tööjõudu, lastes ministeeriumi autojuhil teha oma laste kooli- ja huvisõite. Samuti selgus, et Reps palkas oma eraasjadega tegelema kaks nõunikku, kelle nimi ega töökoht ministeeriumi kodulehel ei kajastu. Üks nõunikest on Repsi hõimlane ja saab 3500 eurot palka.

Täna kirjutas Õhtuleht, et Repsi Mercedese bussi kütusekaardi kasutamise väljavõttest selgus, et samal päeval, kui algas tema autoreis Horvaatiasse, tangiti pärastlõunal Tallinnas Mercedese bussi 57,2 liitrit diislikütust. Arve 68 euro ja 84 senti.

Tõenäoliselt seadis bussi siis reisivalmis Repsi toonane autojuht. Küll aga näitab lihtne arvutus, et samal päeval Horvaatia poole ministeeriumi väikebussiga teele asunud Repsil pidi ministeeriumi kaardiga ostetud kütusest jätkuma vähemalt Poola piirini jõudmiseks.

Õhtuleht palus ministril seda kütusearvet selgitada, kuid küsimus jäi vastuseta. Tund pärast küsimuse kättesaamist teatas Reps hoopis oma ametist tagasiastumisest.