“Laupäeva õhtul oli keldrist kuulda hirmsat kolinat ja kui vaatama läksime, leidsime sealt noore mägra,” rääkis Sakalale Päri lähedal elav jahimees Arkadi Toom, kes oli tol hetkel parajasti oma pojal külas.

Külmade ilmade saabudes oli loom ventilatsiooniaugu kaudu maja keldrikorrusel asuvasse endisesse sööklasse roninud ja kavatses sinna urgu tegema hakata. Toom ja tema poeg püüdsid järgmisel päeval looma kinni ja viisid öö saabudes metsa.

Viljandimaa Jahimeeste Liidu jahinduse arendaja Voldemar Hakmanni jutu järgi toimisid mägra leidnud inimesed väga õigesti. “Mäger on jahiloom ja jahimeestel avanes võimalus see mäger maha lasta, kuid nad ei teinud seda,” kiitis Hakmann. Mäger on Eestus üsna haruldane loom.

Tema sõnul otsivad praegu paljud metsaelanikud talvitumispaika, kuid inimtegevuse tõttu on metsi vähemaks jäänud ja nii võivad nad pesa otsinguil inimeste juurde sattuda. Hakmanni arvates oleks õige sellised loomad metsa tagasi juhatada.

Mäger (Meles meles) on kärplaste sugukonda kuuluv kiskja, kelle pikkus on kuni 90 cm ja saba pikkus kuni 20 cm. Karvastik on tihe ja pikk. Elutseb Euraasia metsades ja steppides, eelistab künklikku maastikku. Kraabib suuri mitmekorruselisi urustikke ning magab talveund. 1990. aastal elas Eestis 2200 mäkra.