Üleeile kirjutas Delfi, et EKRE värske riigikogulane Jaak Madison omastas Tallinki laeval töötades nutitelefoni ja müüs seda internetiportaalis osta.ee. Teisest kuulutusest selgub, et kasutajal "madison" õnnestus Rootsis lukustatud telefon müüa 85 euroga, ehkki esimeses kuulutuses oksjonile pandud telefon oli selleks ajaks juba politseile üle antud.

Delfiga suhelnud osta.ee kasutaja (nimi ja kontaktid toimetusele teada - toim.) ütles, et võttis Madisoniga ühendust, et tehingu elluviimine kokku leppida ja müüja ütles talle, et politsei võttis telefoni ära. "Ta pakkus, et kas ma ei taha samasugust valget telefoni osta," rääkis ostja. Valget telefoni ta osta ei soovinud, kuna kasutajal oli kodus endal must ja tal ei oleks olnud valgete varuosadega midagi teha. Niisiis teatas ostja osta.ee-le, et tehing kukkus ostjast ja müüjast sõltumatutel põhjustel läbi ja nii kõik jäigi.

Mitut telefoni Madison õieti müüs?

24. oktoobril kasutaja "madison" avaldatud kuulutuses on näha, et oksjon on 31. oktoobril lõppenud, viimane pakkumine oli seal 62 eurot. Kuulutus on suletud kell 19.32. Samal kuupäeval peale kella kuut õhtul andis Jaak Madison omastatud telefoni politseile, kinnitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härson.

Samuti samal päeval, 31. oktoobril kell 15.10 on sama kasutaja üles laadinud identse sisuga uue kuulutuse. Hoolimata sellest, et telefon oli selleks ajaks juba politsei valduses, on teisest kuulutusest näha, et 2. novembril on telefon 85 euro eest teisele kasutajale müüdud.

Kasutaja "madison" poolt portaali pandud teine kuulutus, mille tekst kattub esimesega:

"Müüa väga-väga soodsalt Iphone 4s, mille ümbris on uuelaadne, kuid telefon ise on suletud. Telefon pärineb Rootsist ning tõenäoliselt on eelmine omanik selle totaalselt sulgenud. Eelkõige on selle ümbris vaid kasutatav asendamaks purunenud Iphone'i kesta."

Madison ütles, et tema ei ole rohkem telefone müüki pannud ja kui keegi on seda teinud, siis tema sugulased, kellega ta omanimelist kasutajakontot jagab. 

Kasutaja madison müüdud Rootsis lukustatud iPhone

"See kasutajanimi, mis seal on, see ei ole ainult minu oma. Seda on kasutanud ka mu kaks tuttavat. Mina olen seda väga vähe kasutanud. Pole õieti üldse äritsenud. See on minu perekonnanimi seal muidugi, jah see on üks kasutuskonto, aga mina pole seda kasutanud," väitis Madison.

PPA pressiesindaja Tuuli Härsoni sõnul karistati Jaak Madisoni telefoni omastamise, mitte millegi muu eest. 

"Nagu öeldud, on telefon hetkel politsei valduses ja see antakse laevafirmale üle pärast väärteootsuse jõustumist. Noormehele süüks pandava väärteo sisuks on omastamine – võõra asja teadlikult enda valdusse võtmine ja hoidmine. Seega ei ole menetluslikus mõttes vahet, kas ta kasutas seda ise, pani müügikuulutuse üles ühekordselt või mitu korda ega selles, kas ostutehing reaalselt toimus," ütles Härson ja lisas, et otsuse tegemise ajal politsei teisest kuulutusest ei teadnud, kuid ilmselt poleks see otsuse sisu muutnud.

Madison: eesmärk ei olnud kasu teenida

Madison kinnitas taas, et tema eesmärk ei olnud üldsegi kasu teenida. "Nagu ma olen seletanud korduvalt, ma ei müünud seda mingisuguse kasu teenimise eesmärgil. See sattus minu kätte, et sellest vabaneda, kui kellelgi läheb seda vaja. Kui te oleks tulnud mu juurde, et teil on vaja tagaklaasi, te oleks võinud vabalt võtta selle. Paraku mul endal on hoopis teine telefon, nii et minul pole sellega midagi teha, minu perekonna või lähikondlaste seas polnud ühtegi inimest, kellel oleks seda vaja läinud. Inimene, kellel on sellist asja, lähebki vaatab kuhugi portaali. Ainuke koht, kus ma oskasin seda panna, oligi see portaal. Ainuke viga, mis ma tegin, oli see, et oleks pidanud jätma null koma kümme, mitte tõstma hinna peale," ütles Madison.

See ei muuda tõsiasja, et Madison oleks kauba pealt ikkagi raha teeninud. "Paraku küll jah, kahjuks. Seda ma loomulikult kahetsen." Et tal tegelikult telefon müüa oleks õnnestunud, Madison ei maininud.