"Selles, et EOK president on Eesti antidopingu nõukogu liige, ei ole minu arvates iseenesest midagi vastuolulist. Vastuoluline on aga see hetkel Eesti puhul," ütles Kallas Delfile. "Väga raske on teha varjudeta tööd olukorras, kus isiklikud sidemed erinevate osapoolte vahel on niivõrd otsesed."

Selil oleks õigem neid asju kõrvalt vaadata

Kallas pidas isiklike sidemete ja osapoolte seoste all silmas kolme viimastel aegadel tekkinud juhtumit.

Ta nimetas kergejõustiklaste ümber puhkenud dopingusaagat, mis on seotud Tartu arstiga ja perioodiga 1995-2007. "Tartu ja selle perioodi kergejõustik on praeguse EOK presidendiga väga tihedalt seotud," nentis Kallas. "Õigem oleks seda asja temal kõrvalt vaadata."

Teisena mõtles Kallas Andrus Veerpalu juhtumit, mis tundub hetkel, et lahenes küll spordihuviliste jaoks positiivselt. "Samas ka selle juhtumi juures on EOK president väga isiklike kontaktidega asjaosalistega seotud," märksi Kallas. "Ja õigem oleks seda asja temal kõrvalt vaadata."

Kolmandaks on eile esile kerkinud Kristina Šmigun-Vähi juhtum jälle tekitanud keerulise olukorra. "Kuna tegu on EOK presidendi poolt asepresidendiks nimetatud inimesega, siis ka selle juhtumi puhul oleks õigem seda kõrvalt jälgida," põhjendas Kallas.

EOK käitus valesti

Kuidas te hindate Seli tegevust EOK juhina dopingukahtlustele reageerimisel? Arvestades, et ROK saatis 5. detsembril EOK-le kirja võimaliku dopingukahtluse kohta, siis kas ja kuidas oleks EOK pidanud reageerima. Nüüd osutus esimeseks reageerijaks Vene meedia ja edasi Kristina Šmigun-Vähi.

Kallase sõnul on tagantjärele loomulikult lihtne teha otsuseid ja ta ei usu ka, et EOK enam nii käituks, et jätaks neile juba mullu 5. detsembril saabunud kirja Kristina  Šmigun-Vähi dopingukahtluse kohta enda teada.

"EOK käitus valesti," hindas Kallas. "Teadmata kogu informatsiooni, siis on loomulikult selline olukord kurbust tekitav, aga kui ei ole midagi varjata, siis ei ole ka põhjust salatseda."

Kallase sõnul on ajalugu näidanud, et sõltumata kellegi tahtest tulevad asjad ühel hetkel ikkagi välja. "Selle valguses on muidugi Šmigun-Vähi avaldus kiiduväärt ja on äärmiselt kahju, et selline olukord tekkis. Samas aega enam tagasi ei keera ning mängu tuleb pigem usalduse küsimus."

Ausus on spordi alustala

Kallas lisas, et teda rahustavad Eesti Antidopingu sihatsustuse nõukogu liikme Kristjan Pordi avaldused ning tema kindel soov tõde alati välja selgitada. "Seejuures sõltumata sellest, kui valus see eestlastele või mõnele konkreetsele inimesele on," avaldas Kallas Pordile toetust. "Ausus on spordi alustala."

"Dopingu küsimustest ma oleks usaldanud Kristjan Porti ja tema lähenemist nendele teemadele," ütles Kallas ja mainis, et juba õppejõuna 15 aastat tagasi jättis Port talle konkreetse ja targa mulje ning see ei ole kuhugi kadunud.

"Kordan veelkord, et sõltumata, kui raske on mõni uudis, siis puhas sport on kõige alus," kinnitas Kallas ja meenutas enda sõnavõtte EOK valimiste aegu. "Siis oli dopinguga võitlemise teema ja lastevanemate usalduse võitmise teema väga jõuliselt esindatud," meenustas ta. "Kõige hullem nende juhtumite valguses on see, kui hakkab levima arvamus, et puhas tippsport ei ole võimalik. Puhta spordi sõnumit, lisaks Šmigunile, peaksid pidevalt korrutama kõik meie tipud ja spordiametnikud."

Kallas tõdes, et EOK presidendiks kandideerimise ajal tundis ta kõlvatut konkurentsi. "Ühel poolel olid võimalused mõjutamisteks teised ja eks see jääb igaühe südametunnistusele, et kui eetiline see oli või ei olnud," jäi Kallas üldsõnaliseks. "Mõne jaoks need ongi valimised ja nii peabki olema- mina nii aga ei arva."

EOK valis 2012. aasta novembris presidendiks Neinar Seli, kes sai 85 poolthäält. Tema vastaskandidaati Madis Kallast toetas 29 valijat.