“Iga valimisega langeb üks-kaks erakonda välja. Suure tõenäosusega on järgmine surnud erakond Mõõdukad. Arvatavasti tekib neil raskusi Riigikokku saamisega. See erakond on väga omapärane konglomeraat, seal on konservatiivse mõttelaadiga rahvuslasi, eraettevõtjaid, põllumehi, ehedaid sotsiaaldemokraate,” rääkis Made Pärnu Postimehele.

“Olukord poliitilisel maastikul on muutunud. Rahvas toetab suuri erakondi, mis on midagi teinud. Ja nagu alati, toetatakse populistlikku uustulnukat, lootuses, et see midagi muudab,” rääkis Made.

“Keskerakonna edu pole üllatav, vaid seaduspärane. See on pikaajalise töö tulemus. Kahtlemata on Edgar Savisaar oma ebaõnnestumisest 90. aastate keskel tublisti õppinud ning taktikat muutnud. Muide, Keskerakonna tulemus võib veel paraneda. Savisaar võis oma inimesi panna valimisliitudessegi, nii et tegelik Keskerakonna mõju tuleb suurem,” lisas ta.

“Ma arvan, et Mõõdukad jooksevad peagi laiali. Üks osa läheb Res Publicasse, eesotsas Indrek Tarandiga. Teine osa läheb Keskerakonda ja kolmas osa loobub poliitikast, eesotsas Mihkel Pärnoja ja Marju Lauristiniga,” lisas ta.

Toomas Hendrik Ilvest näen rohkem Isamaaliidus kui Res Publicas, aga kes seda Ilvest teab, sest tema mõttelaad on kahtlaselt sotsiaaldemokraatlikuks läinud. Nii sobib ta Res Publicasse, sest see erakond on mõneti sotsiaaldemokraatliku kallakuga. Pealegi on neil vaja vitriini. See vitriin tegi neil hea töö, aga kui nad tahavad Riigikogu valimistel head tulemust, siis pelgalt riigikontrollist toodud Juhan Partsi konfidentsiaalse informatsiooni levitamisega teist korda rahvast enda poolt hääletama ei sunni,” rääkis Made.

Isamaaliidu on Made sõnul hukutanud sisevastuolud isikute vahel. “Pärast Mõõdukaid on ta järgmine poliitiliselt areenilt lahkuja. Arvatavasti järgmistel Riigikogu valimistel Isamaaliit veel mingi marginaalse tulemuse saab,” nentis Made. “Erakonnas on inimesi, kes on väga näitlikult riigi raha raisanud, kui nad on julgenud otsustada, aga ei ole julgenud vastutada,” ütles ta.

“Aga tahan tähelepanu osutada vene erakondade suurele ebaõnnestumisele. Neid tabas fiasko Tallinnas, Narvas, isegi Kohtla-Järvel. Vene elanikud on aru saanud, et pole mõtet oma häält raisata nende peale, kes võimule ei saa, või kui korraks saavad, hakkavad kohe raha paremale ja vasakule vedama,” rääkis ta.