"Ilmaolud olid kolmapäeval keerulised, kuid purjekas on madalikul kõvasti kinni ja ohtu tema lagunemiseks ei ole," ütles laeva omaniku esindaja Peeter Kruusvall BNS-ile.

Lained tõstsid purjeka madaliku keskele, mis vähendab lainemurdu, kuid samas on alus seal kõvasti kinni ja selle kättesaamine osutub keerulisemaks. "Loomulikult on võimalik laeva päästa, kuid kõik sõltub, kui palju see maksma läheb," on politsei- ja piirivalveameti mere- ja lennupääste koordinatsioonikeskuse peakoordinaatori Ivar Treffner varem BNS-ile öelnud.

22 meetri pikkune purjelaev on paremale poole kreenis ning parem parras on kohati vee all.

Reede hilisõhtul kell 23.13 teatati politseile, et Soome lahel vajab purjelaev Blue Sirius abi, kuna on sattunud Aegna saarest loodes madalikule, lekib ning on uppumisohus. Ühtlasi anti politseile teada, et pardal on 11 inimest. Kell 23.17 väljus Pirita jahisadamast piirivalvekaater ning juhtunust teavitati Viimsi vabatahtlikke, piirivalvelaeva ja -kopterit ning läheduses viibivat Tallinki liinilaeva.

Piirivalvekaater jõudis sündmuskohale kell 23.40, mõned minutid hiljem ka Viimsi vabatahtlikud. Selleks ajaks oli madalikul oleva purjelaeva parem parras vee all. Kell 23.55 olid inimesed purjelaevalt päästetud, evakueeriti 11 inimest, nende seas neli last, ning toimetati Rohuneeme sadamasse, kus kiirabi vaatas nad üle. Kellelgi kaebusi ega vigastusi ei olnud.

22 meetri pikkune Eesti lipu all sõitev purjelaev Blue Sirius, mis oli olnud teel Tallinnast Viinistusse, jäeti maha, sest lekke tõttu oli ta osaliselt täitunud veega, tugevas kreenis ning pukseerimine ei tulnud kõne alla. Õnnetus juhtus täielikus pimeduses, tuule kiirus oli 13 m/s ning laine kõrgus kuni kaks meetrit.

Esialgse hinnangu kohaselt võis õnnetuse põhjuseks olla navigatsiooniviga, asjaolude täpsema väljaselgitamisega tegeletakse.

Politsei- ja piirivalveameti mere- ja lennupääste koordinatsioonikeskus tunnustab Viimsi vabatahtlikke, kes reageerisid sündmusele väga operatiivselt.

Blue Sirius on 1907. aastal Norras kalalaevaks ehitatud purjekas. Blue Sirius on 2006. aastast Eesti laevaregistris ning seilab sini-must-valge lipu all.