Järvamaalased arutavad neil päevil võimalust liita kogu maakond üheks omavalitsuseks. Viljandi maavanema Kalle Küttise sõnul tundus algselt see idee väga totakas, kirjutab Sakala. “Aga vahepeal on mõte arenenud ja uue värvingu saanud.”

“Kui mind viis aastat tagasi maavanemaks pandi, ütlesin siinsete omavalitsuste juhtidele, et minu ametiaja lõpuks peaks Viljandimaal olema kolm valda: üks põhjas, üks keskel ja üks lõunas. Toona olin kindel, et nii ka läheb,” rääkis Küttis.

“Vahepeal on aga poliitilised tõmbetuuled oma töö teinud ja selle aja jooksul on realiseerunud vaid Põhja-Viljandimaa ühinemine. Tõsi, ka seal on tegu pooliku lahendusega, sest Võhma linn ja Kõo vald jäid eraldi.

Nüüd on lootus, et järgmiste valimistega lähevad kokku Abja ja Halliste vald, kuid ilma Mõisakülata on ka see poolik või isegi halb variant.

Mulle on aina enam hakanud meeldima idee, mille kohaselt võiks Eestis olla omavalitsused praeguste maakondade suurused,” sõnas maavanem.

Küttise hinnagul on maavanema ametipost paljuski devalveerunud. “Minu tööülesanded on küll õilsad, kuid kui raha nende täitmiseks ei ole, on tegu lihtsalt tühja tünni kõmistamisega. Samal ajal keegi regionaalse arenguga ei tegele. Võib-olla oleks tõesti mõistlik hakata kogu piirkonda vaatama ühe omavalitsusena.

“Aga Eestis ja üldse maailmas on koondumine paratamatu protsess. Meile võib see mõningatel juhtudel hirmutav tunduda, aga inimesed kipuvad igal pool linnadesse ja see kujuneb määravaks ka haldusjaotuse kujundamisel.”