"Põhiseaduse järgi on meie riigi ülesanne tagada “eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimine läbi aegade”. Kuid vandaalitsemist meie oma pärimuslikus pühamus ei peatanud ei politsei, keskonna-, ega muinsuskaitseametnikud," teatas Maavalla Koda.

Niisugune olukord on nende hinnangul saanud võimalikuks sellepärast, et juba 2008. aastal kinnitatud looduslike pühapaikade riikliku arengukava rakendamine venib, seades ohtu Euroopa ulatuses haruldase kultuuripärandi säilimise:
- loodusliku pühapaiga mõiste jm õiguslik korraldus pole jõudnud Eesti seadustesse;
- looduslike pühapaikade sisulise kaitse tagamiseks hädavajalikud ümberkorraldused Muinsuskaitseametis on tegemata;
- arengukava pole saanud sisuliselt rakenduda, kuna senise perioodi eelarvest on rahastatud vaid 16 protsenti;
- kuigi arengukava puudutab otseselt ka keskkonnaministeeriumi, põllumajandusministeeriumi ja haridus- ja teadusministeeriumi haldusala, on arengukava seni toetanud vaid kultuuri- ja siseministeerium.

Samuti ei ole Maavalla Koja hinnangul tagatud Eesti põlisrahva loodususu ehk maausu järgijate usuvabadus: maausuliste pühapaikade haldamisega tegelevad muinsuskaitse- ja keskkonnaamet ei kooskõlasta pühapaikadega seotud küsimusi maausulistega, Maardu juhtumi puhul ka mitte kohalike elanikega, kes seda paika põliselt pühaks peavad.

Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda nõuab Eesti Vabariigi valitsuselt ja asjaomastelt ametkondadelt:
- kiiremas korras keelata raietööd Maardu hiiemetsas;
- lõpetada riigimaadel asuvate looduslike pühapaikade erastamine;
- seadusandlikult määratleda ajaloolised looduslikud pühapaigad eraldi mälestiste liigina ning sätestada nende kaitse, arvestades nende eripära;
- moodustada ajalooliste looduslike pühapaikade ekspertkomisjoni põhjal riigiasutus, mis tegeleb looduslike pühapaikade tegeliku kaitsmise ja haldamisega;
- täita looduslike pühapaikade riiklikku arengukava täies mahus.