Ootamata ära Panga pangal asuva Pärdi maaüksuse detailplaneeringu keskkonnamõjude strateegilise hindamise aruande kinnitamist, planeeringu kehtestamist ja omamata seaduslikku ehitusluba, alustas maaomanik Alvar Sagur looduskaitsealal ehitustöid.

Umbes 0,7 ha suuruselt kavandatavalt parkla alalt, lisaks uue tee alt oli neljapäeval kooritud pinnas ja hävitatud taimestik. Pinnast vedanud töömehed ütlesid, et ehitusluba saadakse paari päeva pärast. Keskkonnainspektsioon lubas asja uurida.

Rikkumise avastasid maausulised ja pärimusesõbrad, kes läksid Pangale karusepäeva tähistama.

Saarepealse koja kirjutaja Elo Liiv oli nõutu: “Sagur tundus mõistlik mees olevat, saatsin talle meile teadaoleva pärimuse Panga hiie kohta, kus oli kirjeldatud ka karusepäeva tähistamist. Ta ütles, et pärimus on talle oluline! Nüüd saan aru, et tal oli vaja pärimust vaid raha taotlemiseks, oma raha teenimisele väliselt ilusa pildi loomiseks. Rünnata pühakohta just selle paiga pühal päeval on ikka eriline sigadus. Selline inimene peab ikka väga julge olema…”

Maavalla Koda on soovitanud kogu pangapealse liikluseks sulgeda. Parkla rajamine kaitsealast eemale parandaks nii loodusmälestise kui pühapaiga olukorda. Eeskujud on olemas. Näiteks Põlvamaal Taevaskojas ei lubata autodega sõita otse liivakivipaljandite juurde. Kilomeetri pikkune matk lubab inimesel enam loodust nautida ja peletaks Pangalt purjutajad.