Maavalla Koda leiab, et asjatundjatena tuleks toimkonda kaasata Tartu Ülikooli etnograafide, semiootikute ja Maavalla Koja ning teiste oma maa kultuurist ja heast mainest huvitatud kodanikeühenduste esindajad.

Viimastel päevadel on avalikkuse tähelepanu köitnud haakristi kasutamine avalikul üritusel. Kaitseminister Jürgen Ligi tegi mõne päeva eest avalduse, milles taunis haakristi kasutamist ja teatas, et nõuab kaitseväe juhatajalt aru, miks kandis kaitseliitlane Vabariigi aastapäeva paraadil haakristi kujulist kõrvarõngast.

Eesti pärimuslikke omausulisi ühendav Maavalla Koda peab Eesti ministri avaldust eksitavaks ja kahetsusväärseks. Me mõistame, kui taunitakse sõjaväelase määrustikuvälist riietumist, kuid leiame olevat sündmatu halvustada Eesti rahvuslikke märke, on kirjas Delfile saadetud teates.

“Eesti riik loodi 88 aastat tagasi Maavalla põliselanike maale, kelle kultuur, usund ja neid siduv märgikeel ulatub aastauhandete taha, ega saa seetõttu alluda päevapoliitilistele eelistustele,” nendivad maausulised. “Meie rahvusliku haakristi ja kommunistliku sirbi ja vasara võrdsustamine on solvav pärimuskultuurist hoolivatele inimestele ja meie esivanemate mälestusele.”

Haakrist, viisnurk, kuusnurk, kaheksanurk või -kand jpt märgid ja nende tuletised kuuluvad lahutamatult meie põlisrahva esemelisse kultuuri, seletavad maausulised. “Haakrist jt vanad märgid võivad olla kantud õnne-, kaitse- ehk nõiamärgina riietusesemetele, ehetele, hoonetele ja majapidamisriistadele. Haakrist võib tähistada erinevaid asju nagu näiteks: päike, aeg, neli ilmakaart, elu ringkäik jm. On äärmiselt kahetsusväärne, kui Eesti riigi esindaja kuulutaks mõne neist esivanemate pühadest märkidest ilma üldrahvalike aruteludeta ebasoovitavaks.”

Me oleme väga hästi teadlikud, milliseid kuritegusid on sooritanud risti, haakristi, viisnurka vm igivanu märke kasutanud võimud aegade jooksul, teatavad maausulised. “Eestis pole ühtegi teist usku peale maausu ja taarausu, mida oleks vene, saksa jt okupatsioonide ajal vaenatud sedavõrd halastamatult ja põhjalikult. Kommunistid ja fašistid hävitasid XX sajandi okupatsioonides taarausuliste ühendused täiesti. Võõraste kuritööd ei pane meid ometi lahti ütlema oma põlistest märkidest, niisamuti kui me ei ütle lahti maast, mida on rüvetanud vallutajad.”

Maavala Koda meenutab, et Eesti Vabariigi põhiseaduse eessõnas on kinnitatud, et selle riigi kõige tähtsam eesmärk on eesti rahva ja kultuuri kestmine üle aegade. Seega peaks kaitseminister Ligi ja teised riigiteenistujad kandma hoolt, et eestlased saaksid oma esivanemate pühi märke kanda ja kasutada oma kodumaal uhkusega ja vabalt, lisavad maausulised.

“Täna on põhjust tunda muret hoopis seeüle, et meie riigi, seal hulgas kaitseväe ja kaitseliidu märgistes ei kajastu kuidagi selle maa põlisrahva tuhandete aastate vanune kultuur,” on avalduses kirjas. “Suur osa Eesti riiklikest sümbolitest ja aumärkidest on laenud varasematelt okupatsioonivõimudelt.”.