Kui varem kahtlustas prokuratuur Kalev Kangurit pistise võtmises, siis nüüd on kõigile kahtlustatavatele esitatud kahtlustused seotud altkäemaksu andmise või võtmisega, kirjutab Eesti Päevaleht. Juhtiva riigiprokuröri Margus Kurmi kinnitusel kahtlustatakse ärimehi Tullio Liblikut ja Einar Vettust altkäemaksu andmises ning Tarmo Pedjasaart altkäemaksu andmisele kaasaaitamises.

Kuna varem olid neljale mehele esitatud kahtlustused seotud pistise võtmise ja pistise andmisega, siis tähendaski kahtlustuste muutmine seda, et nüüdsest käsitleb prokuratuur konkreetseid maadevahetustehinguid ebaseaduslikuna. Pistise ja altkäemaksu erinevus seisneb selles, et kui pistisevõtmine on seotud millegi seadusliku tegemisega näiteks eelisjärjekorras või kiiremas tempos, siis altkäemaksu võetakse vastupidiselt millegi ebaseadusliku tegemiseks.

Kurm ei soostunud kommenteerima, kas uued kahtlustused esitati meestele enne või pärast Villu Reiljani ülekuulamist eelmisel nädalal. Samuti ei saanud ta kommenteerida seda, miks tõlgendab prokuratuur kahtlustatavate tehinguid nüüdsest ebaseaduslikuna.

Üks Eesti Päevalehega vestelnud asjatundja tõmbas paralleeli paar aastat tagasi ilmsiks tulnud altkäemaksu võtnud liikluspolitseinike juhtumiga. “Toonase lahendi kohaselt oli politseinikel valida, ütleme, nelja otsuse vahel ja nad valisid altkäemaksu saades kõige leebema variandi ehk suulise hoiatuse,” selgitas ta.

Seega on võimalik, et prokuratuuri versiooni järgi andis maa-amet ärimeestele vastu “magusama” kinnistu, kui vahetatav maa väärt oli. Riigiprokurör Kurm ei olnud valmis ka seda versiooni kommenteerima.

Just Kangur, Vettus, Pedjasaar ja Liblik olid eelmise aasta sügisel alanud maadevahetuse kriminaalasjas neli esimest ning pikka aega ka ainsat kahtlustatavat. Hiljuti lisandusid neile ehitusärimees Toomas Annus ja Merko Ehitus, ärimees Andres Sarri ning Rahvaliidu poliitikud Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo.