Ei politsei ega keskkonnainspektsioon pole kolme kuu jooksul suutnud raba porimülkaks muutnud autoomanikke leida, kirjutab Postimees.

Kümmekond dzhiibisõitjat lõbutses jaanuaris ühel nädalavahetusel Jõgevamaal Alam-Pedja looduskaitsealal, otsides teravaid elamusi läbimatul rabamaastikul sõites. Looduskaitsealune raba, kus kunagi varem polnud autoga sõidetud, muutus porimülkaks. Autode teele ette jäänud rabamännid sõideti puruks, ühtekokku sai kahjustada üle saja puu.

Maasturisõitjate vägitegu tuli ilmsiks nädala jagu päevi hiljem, kui Alam-Pedja kaitseala ametnikud rabas tavalist kontrollkäiku tegid. “Torni raba oli täiesti pahupidi pööratud,” kirjeldas Alam-Pedja looduskaitseala järelevalve ülem Jüri Ketner. “Seal, kus enne oli sammal, oli nüüd poriväli.”

Lisaks rasketele maasturitele olid ekstreemsportlased samal maastikul proovinud ka neljarattalisi traktoreid ATVsid. Keskkonnainspektsiooni Tartu osakonna juhataja asetäitja Uku Alakivi kinnitusel ulatub loodusele tekitatud kahju 240.000 kroonini, selle sees on nii lõhutud puude kui ka mülkaks küntud rabamaastiku maksumus.

Ketneri selgitusel ei taastu rööpaliseks ja mudaseks pööratud raba aastakümnete jooksul ning ka inimkäte abil pole võimalik taastumist kiirendada. Maasturirallil osalenud on tänini leidmata.

Raba lähedal asuva Meleski poe pidaja mäletab, et kuus uhket maastikuautot peatus maja ees ning kallites kombinesoonides umbes kolmekümneaastased mehed ostsid poest palju kaupa. “Nad olid lõbusad, aga viisakad,” meenutas poepidaja. “Ma ise arvasin, et see on mingi õppus.”

Endine metsavaht pidas tema küüni juures peatunud maastikuautosid looduskaitsjatele kuuluvaks. Ükski külaelanik, keda politsei ja keskkonnainspektorid on küsitlenud, pole suutnud meenutada maastikuautode numbreid.

Uku Alakivi teada on politsei käes ühe dzhiibi õhupuhasti, kuid mingit muud infot salapäraste rallimeeste kohta pole. “Oleme sellega tegelnud juba kolm kuud, kuid ei mingit tulemust,” nentis ta. “Väike lootus on, et saame need sõitjad kätte.”

Alam-Pedjal juhtunu pole esimene kord, kui maasturid loodusele kahju teinud. Mullusuvine suvesõit Rock Uunojaht viis maasturid Ohepalu looduskaitsealal eriti rangelt kaitstud hoiumetsa. Ligi 40 sõidukit hävitas maastikku ja lõhkus puid.

Keskkonnainspektsiooni looduskaitse osakonna juhataja Himot Maran ütles, et sõidu korraldajad pääsesid karistuseta, sest kaitstavate loodusobjektide seadus on puudulik. Karistada saaks puu maha sõitnud auto juhti, kuid mitte ralli korraldajaid, kes viisid raja läbi looduskaitseala.

“Tagantjärele pole võimalik üksiku rallisõitja vastutust määrata,” põhjendas Maran, miks maasturiralli juhtum köidetuna arhiivi ning mitte kohtusse jõudis.