Kongress deklareerib, et väikeriigil ei tohi olla ääremaid, meie leib ja leivakõrvane olgu oma, kohalik omavalitsus on demokraatliku riigikorralduse alus ning maarahvas seisab maakoolide eest.

"Pinged maaelu ja -majanduse perspektiivide, kohapealse elukorralduse arengu, hariduselu korralduse, elanikkonna püsimise ja majanduskriisist väljumise väljavaadete osas on lahendamise asemel võimendunud kriitilise piirini,” märgib kongress oma avalduses.

Maarahva kongress nõuab endaga arvestamist ja maaelu väärtusi toetava riikliku poliitika elluviimist. Kongress teeb ka oma volikogule ülesandeks algatada riigikogus vajalikud eelnõud koostöös nende erakondadega, kes kongressi seisukohti toetavad.

"Maaelu probleemide lahendamata jätmine võib viia protestiaktsioonideni või kodanikuallumatuseni," hoiatatakse avalduses.

............................................................

EESTI MAARAHVA V KONGRESSI AVALDUS

Maaelu vajab uusi sihte!

Eesti rahvas on põline maarahvas. Maaelu ja põllumajandus on meie ühiskonna, kultuuri ja majanduse üliolulised ning lahutamatud osad, millele tuginevad Eesti rahva põlisväärtused.

Eesti põhiseaduse mõte ja kõigi valitsuste järjepidev kohustus on tagada meie riigi kõigile elanikele kindlus eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimiseks ning arenguks, aga ka majanduselu kestmiseks maal. Nende eesmärkide saavutamiseks on vaja head tahet, riigimehelikku tarkust ja kiiret otsustamist, mõistmist, kodanikuühenduste kaasamist ja maaelu väärtusi toetava riikliku poliitika kohest väljatöötamist.

Eesti maarahva IV kongress, arutades 2001. aastal riigi, rahvuse, kultuuri ja majanduse arengu tähtsaid küsimusi, võttis vastu olulised otsused. Täna, üheksa aastat hiljem, tuleb tõdeda, et enamik küsimusi, millele nõuti valitsuselt lahendusi, on jäänud tähelepanuta. Pinged maaelu ja -majanduse perspektiivide, kohapealse elukorralduse arengu, hariduselu korralduse, elanikkonna püsimise ja majanduskriisist väljumise väljavaadete osas on lahendamise asemel võimendunud kriitilise piirini.

Töötus on suurimaks probleemiks just maapiirkondades, kus pole harv juhus, et vanavanemate vilets pension on ainsaks sissetulekuks ka lastele ja lastelastele, sest tööd pole ja sotsiaaltoetused äraelamist ei võimalda. On lapsi, kelle ainsaks toidukorraks on koolitoit – kas Euroopa Liidu liikmesriigile on selline olukord kohane? Toidutootjate arv väheneb iga aastaga, veerand piimatootmisettevõtetest kuulub juba väliskapitalile ─ kas selliselt on võimalik kriisisituatsioonides toota inimestele piisaval hulgal toitu?

Peaministri suust kuuleme vaid seda, kui hästi on läinud Eesti riigil ja kui õnnelikult meie inimesed elavad. Kui see pole vale, mis see siis on?

Maarahva kongress tõdeb nördimusega, et keskvõimu kriisipoliitika valguses on selgelt näha ─ maaelu püsimine ja selle arengu tagamine ei ole valitsuse prioriteet.

Eesti maarahva kongress, mis on suurimaid kodanikualgatusi Eestis, ei nõustu maaelu hääbumisele viiva poliitikaga. Kutsume maainimesi liitvaid kodanikeühendusi koos maarahva kongressi volikoguga avaldama survet poliitikutele, sest maaelu vajab tähelepanu ja hoidmist. Maaelu probleemide lahendamata jätmine võib viia protestiaktsioonideni või kodanikuallumatuseni.

Eesti maarahva V kongress, võttes vastu otsused ja ettepanekud maaelupoliitika, kohaliku elukorralduse, põllumajanduspoliitika ja hariduspoliitika kohta, kinnitab:

Väikeriigil ei tohi olla ääremaid!
Meie leib ja leivakõrvane olgu oma!
Kohalik omavalitsus on demokraatliku riigikorralduse alus!
Maarahvas seisab maakoolide eest!

Eesti maarahva V kongress nõuab kongressi otsustega arvestamist ja maaelu väärtusi toetava riikliku poliitika elluviimist. Kongress teeb volikogu poolt valitud juhatuse liikmetele ülesandeks anda maarahva kongressi otsused üle vabariigi presidendile, peaministrile ja riigikogu esimehele.

Eesti maarahva V kongress kutsub poliitilisi jõude üles ühinema kongressi otsustega. Kongress teeb volikogule ülesandeks algatada riigikogus vajalikud eelnõud koostöös nende erakondadega, kes kongressi seisukohti toetavad.

Hoidkem oma Eestimaad!

Paides, 8. oktoobril 2010