Eile lõunal koos väikese tütre Reelikaga Udriku kauplusest toidukraami ostnud Ülle tunnistas Virumaa Teatajale, et poe sulgemine tähendab tema jaoks rohkem sõitu. Lähemad toidukauplused on Tapal ja Kadrinas, mõlemad umbes seitsme kilomeetri kaugusel.

Samal ajal kogunes umbes nelikümmend inimest Udriku mõisa hooldekodu ruumidesse, et üritada takistada neile nii vajaliku poe sulgemist. “Esmaspäevast hakkame siis kaalujälgijateks,” võttis üks külamees lühidalt kokku nende saatuse, kellel pole võimalik Tapale või Kadrinasse sõita. Tapalt toodud üks leivapäts pidi edasi-tagasi sõiduga kokku maksma 22 krooni.

Vallavanem Ain Suurkaev selgitas, et poe sulgeb omanik, s.o Eesti Tarbijate Keskliit (ETK), ja see on tema õigus. Kohalik omavalitsus ei saa siin kätt ette panna. Küll aga võib vald üritada leida poele uue omaniku.

Suurkaevu kinnitusel on viimase kolme päeva jooksul sellest ümberkaudsete kaupmeestega juttu tehtud ja vestlusi jätkatakse.

Inimesed olid nördinud, et koosolekule ei tulnud kaupluse omaniku esindajat. Külaelanikud koos kahe kohaliku omavalitsuse esindajaga saatsid ETK-le ühiskirja, milles palutakse kaupluse sulgemise otsus üle vaadata või sulgemisega viivitada seni, kuni sinna leitakse uus omanik.

ETK jaekaubanduskettide direktor Jaan Marjundi kinnitusel pannakse kahjumit kandev Udriku kauplus alates esmaspäevast kindlasti kinni. “Me ei ole nõus sinna investeerima,” oli ta resoluutne.

Marjundi nõustus, et Udriku kauplus on heas kohas — Pärnu-Narva maantee ääres. Sellele vaatamata ei õnnestunud ETK-l kolme kuu jooksul väikepoele uut omanikku leida. Firma on jätkuvalt nõus hoonet nii rentima kui ka koos sisustusega umbes 25 000 krooni eest maha müüma.

ETK Majad halduse peaspetsialist Kalle Pani märkis, et muutunud nõuete tõttu ei ähvarda sulgemine mitte ainult Udriku kauplust, vaid kõiki väikekauplusi üle Eesti.