Maamaksu suuruseks on teatud protsent maa hinnast. Maamaksumäär on 0,1–2,5 protsenti maa hinnast, põllumaal ja karjamaal on maksumäär 0,1–2 protsenti maa hinnast aastas.

Maa hind, millest see protsent võetakse, saadakse korraliste hindamiste käigus, millest viimane toimus 2001. aastal. Seega maksustatakse maad praegu 2001. aasta maa hindade alusel.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul rohkem maa korralisi hindamisi ei tule. "Riiklikud maa hindamise kampaaniad on oma aja ära elanud. Maa väärtus ja hind ei sõltu mitte riigiametniku otsusest või ministeeriumi pitsatist paberil, vaid kujuneb igapäevaselt vabal turul tehtud tehingute tulemusel," selgitas Pentus-Rosimannus.

Keskkonnaministeerium on üsna jõudsalt edasi liikunud kaasaegse süsteemi välja töötamisega, mille tulemusena lõpetatakse maale riigipoolse hinna määramine ja antakse omavalitsuste kasutusse kogu olemasolev info, sealhulgas maaga tehtud tehingute infot koondav e-lahendus.

See võimaldab omavalitsustel kasutada tehtud tehingute kõige värskemaid andmeid ilma, et riik peaks kuidagi sekkuma ja vahepeal kampaania korras maale hinda määrama. Nagu ikka kõigi selliste IT-lahendustega, peab hilisemate probleemide vältimiseks testperiood olema põhjalik.

"Oleme konservatsiivse plaani kohaselt leidnud, et uue süsteemi valmisolek peab olema tagatud pooleteise aasta pärast. Selle ajaga peaks olema võimalik kõik elektroonilised andmebaasid omavahel ladusalt suhtlema panna," selgitas Pentus-Rosimannus.

Ettevalmistuste tegemine maa reaalajas hindamise süsteemile üleminekuks on kirjas ka sel nädalal alla kirjutatud Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna koalitsioonilepingus.

Maa maksustamishinna tõus ei pea maksumaksjale ilmtingimata kaasa tooma suurt maksutõusu, sest omavalitsus võib maksutõusu piiramiseks vähendada maksumäära. Rahahädas omavalitsustele võib maade uuele hindamissüsteemile üleminek anda aga võimaluse maamaksu pealt kõvasti juurde teenida.

Näiteks Tallinnas on maamaksu määr 2,5 protsenti ehk maksimaalne seadusega lubatud tase. Maa maksustamishinna tõus võimaldaks Tallinnal soovi korral maamaksu pealt oluliselt raha juurde saada, kui nad jätavad maksumäära praeguse 2,5 protsendi peale. Maksumaksjale tähendab see mõistagi lisakulu.

Maamaksust on praegu vabastatud kodualune maa, mõned vabastused maamaksust on veel. Uuele maa hindamise süsteemile üleminek neid ei mõjuta.