Kui sinu kodumaja alumisel korrusel asub äripind, siis pead maamaksu edasi maksma, ehkki poliitikud lubasid koduomanikud 2013. aasta algusest maamaksust vabastada. Mida vähem on majas korruseid, seda suuremaks kujuneb ärinaabriga koduomaniku maamaks, sest kohalik omavalitsus määrab segakasutusega maale maksustamise proportsiooni.

Samuti ei pruugi maksusoodustus lubadustest hoolimata automaatselt koduomanikuni jõuda, sest rahandusministeeriumi selgituse kohaselt ei tea riik, kui palju koduomanikke Eestis leidub. Seaduse seletuskiri näitab maksuvabastuse suuruseks 13 miljonit eurot, mille arvutamisel on rahandusministeerium lähtunud seni laekunud maksusummast. „Kui paljudel juhtudel omanik ja kodukoht tegelikult kokku hakkab langema, selgub maksuvabastuste rakendamise käigus ja seetõttu ei saa praegu öelda, kui palju kodusid see puudutab,” selgitas rahandusministeeriumi pressiteenistus.

Tallinn, kus elab ligi kolmandik Eesti elanikke, hindas mullu kehtestatud maamaksuvabastust kavandades, et tema territooriumil on ligi 180 000 kodu.

Soraineni advokaadibüroo on koostanud juhendi, mis aitab koduomanikul maamaksust vabastamise keerdkäikudes tulemuseni jõuda.