Jill Greenbergile on Kesknädal pakkunud tema foto kasutamise eest kahjuhüvitiseks 20 eurot. Sellest aga kuulsale fotograafile ei piisa. Jutt käib ühest pildist, mida kasutati Ärma talu vastases kampaanias: et Ärma talule kulutatav raha antaks lasteaedadele. Reklaamile vajutades avanes Kesknädala tellimise hinnakiri. Peale Ärma talu kujutise kasutatakse reklaamis president Toomas Hendrik Ilvese ja ühe nutva väikelapse kujutist. Just selle viimase tundis ära Greenbergi töö suur austaja Eestis. Tegemist oli ühe lapse portreefotoga, mis on üks paljudest Greenbergi taolistest fotodest.

Aastal 2011 kirjutas Eesti Päevaleht, et keskerakondlik nädalaleht Kesknädal ei palu vabandust ega kiirusta reklaami eemaldama, rääkima ollakse nõus vaid juristiga. Läbirääkimiste alguses pakuti Greenbergile hüvitiseks 10 eurot, sest väidetavalt pidavat igast pildipangast saama 10 euroga sarnase foto. Tänaseks on jõutud 20 euroni. Greenberg küsib kahju hüvitiseks üle 57 000 euro. Seda mitmel põhjusel: tegemist on maailma ühe kuulsaima portreefotograafiga, Kesknädal on rikkunud tema varalisi õigusi ehk kasutanud fotot ilma autorilt luba küsimata. Teiseks muudeti fotot ning taoline käitumine läheb omakorda vastuolusse autori isiklike õigustega - muuta ilma tema loata tema loomingut.

Keskerakond ei näe seotust

Väidetavalt põhjendamatult on asjasse segatud Keskerakond. "Nõue Keskerakonna vastu on meile täiesti arusaamatu ja advokaadid tegelevad sellega," ütles Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. "Ma arvan, et ta ei adu olukorda. Lihtsalt arvan, et see on tema poolt valitud kahjukampaania, mida ta püüab läbi viia, aga selles ta edu kindlasti ei saavuta," iseloomustas Toobal Jill Greenbergi tegu.

Nimelt pöördus Jill Greenberg oma nõudega nii Eesti Keskerakonna MTÜ kui MTÜ Vaba Ajakirjanduse vastu. "Kui see klipp on ilmunud kuskil Kesknädalas, siis sellel juriidilises mõttes ei ole mitte mingisugust seost Keskerakonna MTÜ-ga. Keskerakond ei ole pakkunud Greenbergile 20 eurot, see oli Kesknädal."

Kesknädalat annab välja MTÜ Vaba Ajakirjandus, mille ainuke juhatuse liige on riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Lauri Laasi. "Oleme valmis foto kasutamise eest hüvitama autori saamata jäänud tulu. Üritasime ka vastavasisulist arutelu foto autori esindajatega pidada aga vastuseks saime nõude 57 000 eurole. Pidasime sellist nõuet põhjendamatuks ning loodame selgust saada kohtus," sõnas Laasi.

Tehtud kahju on hindamatu

Fotograaf Jill Greenberg ütles Delfile, et ta pole kindel, mis poliitikat Keskerakond ajab, kuid igal juhul ei taha ta, et tema isiklikku loomingut kasutatakse propagandaks. "See on miski, mida ma mitte kunagi poleks lubanud, mistõttu on väga raske selle väärtust hinnata," ütles ta, ja rõhutas, et nii tema kui eriti selle lapse vanemad poleks ealeski lubanud seda fotot taolisel viisil kasutada. Foto tehti tingimusel, et seda kasutatakse üksnes kunstilistel eesmärkides: muuseumides, galeriides, kunstiväljaannetes. Fotol on Greenbergi peretuttava parim sõbranna, kelle isa on juhtumisi saksa jurist.

Kui Kesknädal oma veebiväljaandesse emotsionaalse enesereklaami paigutas, ei osatud ilmselt kartagi, et sellest nii suur tüli tekib. Jill Greenberg tegi Kesknädala reklaamis kasutatava foto aastal 2006, mil avaldas terve pildiseeria eri emotsioonide meelevallas olevates väikelastest. Tema abikaasa ja produtsent Robert Green ütles Eesti Päevalehele neli aastat tagasi, et nad ei andnud luba selle foto kasutamiseks.

Delfi proovis täna korduvalt Kesknädala toimetusega telefonitsi kommentaari saada, kuid tulutult.

Jill Greenbergi kaitsja Karmen Turk kinnitas, et Harju maakohus hakkab novembris menetlema fotograaf Jill Greenbergi hagi Eesti Keskerakond MTÜ ja MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu.