Tänane Eesti Päevaleht kirjutab tervise arengu instituudi hävitavast hinnangust Eesti toidulisandite registris olevale Cellfoodile. Toitumisspetsialist toob välja, et veterinaar- ja toiduamet (VTA) kontrollib aastas keskmiselt kuni 15 toidulisandit, kuigi neid registreeritakse 600-1200.

Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai sõnul võib praegust pistelist kontrolli pidada piisavaks. "Proovide arv võib tunduda teavitatud toidulisandite arvuga võrreldes väike. Samas võetakse analüüsitavate toidulisandite valikul ühe allikana näiteks arvesse Euroopa Liidu riikide vahelise kiirhoiatussüsteemi kaudu esitatud teavet," ütles ta.

"Suunatud kontrolli tehakse juba potentsiaalselt kahtlaste toodete puhul ja sellele vaatamata on nõuetele mittevastavate toidulisandite osakaal kõigi analüüsitud proovide hulgas väike," põhjendas Kevvai.

Tema sõnul on toidulisandi turuleviijal esmasel teavitamisel kohustus märkida kõik toiduvalmistamisel kasutatavad koostisosad ja VTA kontrollib märgistuse põhjal nii toidulisandi koostist kui märgistuse vastavust nõuetele.

Kevvai rõhutas, et esmane vastutus toidu ja toidulisandi ohutuse eest on toidu tootjal, turustajal ja maaletoojal ning kui eksitakse, siis uurib seda VTA. "Infot saadakse erinevatest allikatest, nii suunatud kontrollide käigus kui ka saabunud vihjetest. Kui on alust arvata, et toode võib inimese tervist kahjustada, siis kindlasti seda uuritakse kuni selleni, et see toode eemaldatakse turult,“ sõnas ta.