Riigikontrolli arvutuskäigu järgi tohiks 20 kg kaaluv laps süüa iga päev vaid paar viilu mandariinist, mis sisaldab maksimaalses lubatud koguses taimekaitsevahendite jääki kloorpürifossi. Kokku tohiks laps selliseid mandariine süüa 67 g, eeldusel, et ta ei saa seda kemikaali lisaks mõnest muust toiduainest.

Kui pärast auditi avaldamist puhkenud pahameeletormi väitis maaeluministeerium, et riigikontrolli arvutuskäik oli vigane, selgus nüüd, et tegu oli lihtsalt üldise valemiga.

Maaeluministeeriumi täpsema arvutuse järgi, mis arvestab täiendavalt töötlemisfaktori ja varieeruvusega, võib laps kemikaale täis kooritud mandariine süüa rohkem ehk 1,11 kg.

Ministeerium tõi lisaks välja, et banaane, mis sisaldavad maksimaalses lubatavas koguses tiabendasooli, võiks 20 kg kaaluv laps üldise arvutusvalemi järgi süüa ööpäevas 333 g (eeldusel, et ta ei saa seda ainet lisaks mõnest muust toiduainest). Töötlemisfaktori ja varieeruvuse täiendaval arvestamisel aga saame tulemuseks 3,7 kg kooritud banaani.

Maaeluministeeriumi hinnangul võib toimeainete tegelikke sisaldusi arvestades päevas ohutult süüa veelgi suuremaid koguseid.

Jahmatavad tulemused

Riigikontroll avaldas eelmisel kuul toiduohutuse auditi, millest selgus, et meie toidulaud pole nii puhas, kui maaeluministeerium ning veterinaar- ja toiduamet väidavad. Samuti puudub ka ülevaade pestitsiide täis toiduainete mõjust inimeste tervisele.

Maaeluminister Mart Järvik algatas riigikontrolli auditi põhjal omakorda erakorralise auditi, et viidatud probleeme kontrollida ja neile lahendused leida. Pärast auditit, paneb minister paika reaalsed sammud.