Prokurörid tõid välja mitmeid episoode, kuidas Pedjasaar ja Kangur Tartu ning Tallinna hämarates kohvikutes kohtusid ning uue firma, OÜ Iru Jõekääru, asutamist arutasid. Muuhulgas räägiti kellestki Mardist, keda määrata firma juhatuse etteotsa. Firmat oli Pedjasaarel ning Kanguril vaja hilisemate maadevahetuse tehingute tegemiseks TSM juhi Einar Vettusega.

Firma etteotsa määratud Mart nõudis prokuröri sõnul ühes e-kirjas oma tasu notari ja muude teenuste eest summas 7750 krooni. "Raha võib tasuda ka eurodes, Horvaatia reis ju tulekul," seisis prokuröri sõnade kohaselt Pedjasaarele saadetud meilis. Pedjasaar maksis talle lõpuks 500 eurot.

Annus sisustas Kanguri korteri

Samuti oli täna hommikupoole süüdistuskõnes tähelepanu all episood, kus prokuratuur süüdistab Merko Ehituse suuromanikku Toomas Annust altkäemaksu andmise eest maa-ameti eksjuhile Kalev Kangurile. Prokuröride väitel möbleeris ja sisutas Annusele kuuluv firma Kanguri Tallinna Lossi 18 majas asuva korteri ning see tõstis korteri väärtust ca 280 tuhande krooni võrra.

Prokuratuur tõi oma süüdistuses välja detailsed näited erinevate telekommunikatsiooni lepingute ning naabrite ütluste põhjal, et Kangur nimetatud korteris elas ning et korter oli enne tema elama asumist möbleerimata.

"Annus peab aru saama, et ta on siin süüdistatav"

Oli see tekkinud väsimus või midagi muud, aga enne lõunapausi tekkis kohtusaalis elav vaidlus kaistjate ja prokuratuuri vahel selle üle, kas süüdistuskõnet peavad kaitsjad enne selle ettelugemist näha saama või mitte ja mis kujul. Vestlus muutus isegi nii teravaks, et prokurör Inna Ombler pidi isiklikult tegema märkusi kohtualuse Toomas Annuse kohta. "Annus peab aru saama, et ta on siin süüdistatav, mitte isiklikult sõimama prokuratuuri," ütles Ombler Annuse märkuse peale, et prokurör valetab.

Maadevahetuse protsessi raames on kohtu all kunagine keskkonnaminister ja rahvaliitlaste eksjuht Villu Reiljan (57), keskerakondlasest parlamendisaadik ja endine põllumajandusminister Ester Tuiksoo (44), firma TSM juht Einar Vettus (45), Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus (48), maa-ameti eksjuht Kalev Kangur (40), Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik (44) ning IRLi Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar (40) ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Täna minnakse veel edasi prokuröride süüdistustega, ning prokurör Ombleri arvates saab kaitsekõnedega ilmselt alustada alles jaanuari lõpus.