Tõenäoliselt aasta tähelepanuväärsemal protsessil asub õigust mõistma kohtunik Valeri Lõõnik. Avalikkuse ees on Lõõniku juhitud kohtuprotsessidest seni enim tähelepanu püüdnud näiteks altkäemaksu võtnud politseinike juhtum, kus süüdistatava pingis istus kokku 39 endist liikluspolitseinikku, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sa­muti on Lõõnik õigusemõistja rollis veterinaar- ja toiduameti endise juhi Vladimir Razu­movski protsessil, kui meest süüdistati 300 000-kroonise altkäemaksu võtmises kalaärimeestelt. Saatuse tahtel oli ka selles asjas algselt süüdistajaks Laura Feldmanis, ent toona nõustus Lõõnik kaitsjate taotlusega ning taandas prokuröri.

„Võib-olla poliitikute jaoks on see midagi muud, aga meie jaoks on maadevahetuse protsess kindlasti täiesti tavaline asi," iseloomustas Harju maakohtu esimees Helve Särgava.

Põhiistungiteni jõutakse Särgava sõnul tõenäoliselt siiski alles sügisel. Maadevahetuse protsess kulgeb katkematuna, mis tähendab, et istungid peetakse järjest võimalikult lühikese aja jooksul ning kohtunik ei saa enne uut kohtuasja võtta, kui see läbi on. „See võiks aega võtta kolm-neli kuud, millele lisandub otsuse tegemise aeg," oletas kohtu esimees.Samal ajal kujuneb kohtuprotsess kõigile osapooltele väga kurnavaks ja kohtus tuleb käia väga paljudel, sest näiteks ainuüksi prokuratuur soovib tunnistusi andma kutsuda ligi 90 inimest.

Endise keskkonnaministri Villu Reiljani kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv lausus, et enne eelistungit ei soovi ta sel teemal anda ühtegi kommentaari. „Eelistungil peame lahendama kõik protseduurilised küsimused ja siis selgub ka see, kui palju tunnistajaid kaitsjad tahavad kutsuda," lausus Pilv.
Küsimusele, kas ta välistab näiteks prokuröri tagandamise taotluse, vastas Pilv, et ei soovi ühtegi võimalikku käiku praegu välja käia.