Maadevahetuse skeeme uurides selgub, et see oli teatud seltskonna ärimeestele tavaline tulus tööstusharu, sest äri tippajal vahetasid kümned juba vahetatud kinnistud omanikke tohutult kiirel tempol.

Maadevahetust kui riigi poliitikat omandada looduskaitsealaseid maid ja anda nende vastu asenduskrunte iseloomustati eriti kuluka ja aeganõudvana. Kuid kahtlustatavatel, Rahvaliiduga seotud äritegelastel toimusid vahetused kiiresti ja nemad said endale vastutasuks krunte, mis avalikul enampakkumisel oleksid maksnud tohutult suuri summasid.

Samal ajal ei pääsenud maadevahetuse ärile ligi sugugi mitte kõik soovijad, vaid vähesed ärimehed. Suurem osa nende kruntide soovijatest pidi endale sobiva kinnistu saamiseks teadma just neid õigeid “vahemehi”, kellena prokuratuur kahtlustab näiteks Tullio Liblikut, Einar Vettust ja Tarmo Pedjasaart. Kruntide lõppomanikud võivad küll kergesti hingata, sest heausksete ostjatena ei pruugi nad karta oma omandusse jõudnud maade pärast.

Seda, kui libedalt sujusid teatud ärimeeste maavahetustehingud, näitab kas või äri tippajal 2004. aastast 2006. aasta sügiseni toona Einar Vettusele ja Toomas Luhaäärele kuulunud ning praegu uurimise keskmes asuva OÜ Iru Jõekääru tehingurida. Mehed andsid riigile kokku kolm kaitsealal asuvat kinnistut: ühe Tallinnas Pirita jõeoru maastikukaitsealal, ühe Võrumaal Karula rahvuspargis ja ühe Haanja looduspargis. Vastu said nad aga kuus kinnistut Tallinnas ning ühe Läänemaal.

Tallinnas asuvate kinnistute vastu valitses suur huvi juba enne tehingu lõpulejõudmist. Näiteks Tondi 10 asuva 1340-ruutmeetrise ärimaa müüs ettevõte edasi kõigest nädal pärast selle kinnistamist enda nimele 2005. aasta aprilli lõpus. Kinnistu uueks omanikuks märgiti 6. mail 2005 OÜ Portoline, mis kuulub Indrek Toomele, Alvar Ildile ning SRV Ehituse AS-ile.

Veel ühe päeva kiiremini andsid mehed aga Eesti Ehitusele edasi Kadriorus asuvad Vesivärava 16 kinnistu ning Poska 13. Praegu kuulub ligi 2000-ruutmeetrine elamumaa sama kontserni ettevõttele AS-ile Eurox ning sellele on seatud ka 12 miljoni kroonine hüpoteek. Samal päeval sai Eesti Ehitus endale ka kolmanda magusa tüki, Gonsiori ja Vilmsi tänavate nurgal asuva tuhanderuutmeetrise elamumaa. See kinnistu rändas napilt aasta hiljem edasi juba Märt Vooglaiu ettevõttele Admiral Korterid ning sealt omakorda võrdselt lätlaste ettevõttele SIA “B-46” ning perekond Beinensonile kuuluvale Nordcom Marketingile.

Väga sobiva kinnistu leidis endale sobiva ka autorehvidega tegelev OÜ Oscarrehvid, kes sai Vettuse kaudu endale Peterburi teel asuva 28 000-ruutmeetrise maatüki. Seega vahetasid Vettuse riigilt saadud kinnistud omanikku kõigest ühe nädala jooksul pärast maavahetustehingu lõpulejõudmist!

Teine sama edukas maadevahetaja-vahendaja oli Tullio Liblik, kellel õnnestus vahetustega kokku saada 14 kinnistut. Teiste hulgas vahendas just tema maatükke näiteks Tiit Vähile Sillamäe sadama arendamiseks ning Raivo Rannale ja Aivar Tuulbergile ehitusmaterjalide tehase Columbia Kivi tegevuse laiendamiseks.

Samuti sai just Libliku kaudu endale 17 000 ruutmeetri suuruse Lasnamäel asuva krundi Viktor Levada. Ka see kinnistu vahetas omanikku kõigest paari kuu jooksul. Koos veel kolme kinnistuga on praegu sellele seatud koguni 176 miljoni kroonine hüpoteek.

Vaieldamatult kõige edukamad maadevahetajad olid aga Merko Ehitus ning selle tütarettevõtted. Kui aga teised vahetajad tegelesid suures osas kinnistute edasihangeldamisega, siis Merko on saadud kinnistutele rajanud valdavalt kortermaju.

Ettevõtted vahetavad omanikke

•• Samamoodi nagu vahetasid ülikiirelt omanikku juba vahetatud kinnistud, on kiiresti uued omanikud leidnud ka mitu maadevahetusega otseselt seotud ettevõtet.

•• Kui veel aasta tagasi nägi prokuratuur, et Einar Vettus müüs oma maadevahetuses osalenud ettevõtte Iru Jõekääru advokaat Mart Missiku kaudu Kalev Kangurile ning tõlgendas seda pistise andmisena, siis mõni nädal tagasi müüs Missik selle edasi samuti maadevahetuses kahtlustatavale Tarmo Pedjasaarele.

•• Ettevõtte kasumlikkust näitab kas või see, et 2005. aasta majandusaruande järgi oli selle omakapitali tulukus 14 miljoni kroonise omakapitali juures 99,7%.

•• Samamoodi on viimaste kuude jooksul läinud Iru Jõekääru emaettevõte Sverting Invest omanike Einar Vettuse ja Toomas Luhaääre käest kõigepealt hoopiski advokaadibüroole Lextal ning oktoobri alguses sama büroo advokaatide Üllar Talviste ja Tarmo Silla ettevõttele OÜ Catsus. Just Talviste ja Sild esindavad mitmeid maavahetusasjades kahtlustatavaid, nii Einar Vettust kui ka Villu Reiljani. Ka Sverting Investi omakapitali (üle 14 miljoni krooni) tulukus oli 2005. aastal veel 97 protsenti.