Yana põeb süsteemset sidekoehaigust nimega juveniilne süsteemne erütematoosluupus. Haigusele on iseloomulik krooniline autoimmuunse tekkega põletik mitmetes organites. Lapseeas kahjustuvad sageli nahk, liigesed, närvisüsteem ning pea kõigil haiguse põdejatel kujuneb neerukahjustus. Yana puhul algas haigus verevaeguse ning liigeste põletikuga.

Tüdruku raviarsti, TÜ Kliinikumi lastereumatoloogi Chris Pruunsilla sõnul on Yana haigust püütud ravida erinevate baasravimitega, mis ei ole aga suutnud seda kontrolli alla saada. “Kahjuks ei ole senine ravi andnud põletikuprotsessi kontrollimisel täielikku efekti ning haigusprotsess püsib ägedana. Risk haiguse süvenemiseks ja progresseerumiseks ehk uute organite kahjustumiseks on suur,” tõdeb ta.

Arst peab ainuvõimalikuks ravi tõhustamist ning preparaadi CellCepti kasutuselevõttu. “Antud ravimit aga Eesti haigekassa ei kompenseeri, kuna haigete väikeste arvude tõttu puuduvad kontrollitud topeltpimedad uuringud,” lisab doktor Pruunsild.

Eesti Reumatoloogia Selts tegeleb CellCepti lisamisega haigekassa poolt kompenseeritavate ravimite loetellu. Et Yana saaks endale vajalikku ravimit juba praegu, kui riik seda veel ei hüvita, otsustas selle soetamist toetada Lastefond, hüvitades tüdrukule pooleaastase CellCepti ravikuuri kulud 406 euro ulatuses.

Lastefondi toetustaotluste juht Eveli Ilves räägib, et lisaks Yanale toetab fond veel kahe luupust põdeva lapse ravi preparaadiga CellCept. “Kõigi nende laste puhul ei ole teised ravimeetodid kahjuks tulemusi andnud ning raviarsti soovitusel on hakatud kasutama CellCepti, mis on pidurdanud haiguse süvenemist. Loodame väga, et see aitab ka Yanat ning et ühel hetkel jõuab ka see hädavajalik ravim riigi kompenseeritavate hulka,” lisab ta.