Delfi küsis Kalmuse kui MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik juhatuse liikme kommentaari selle kohta, et Lukas jäi Kalmusele ja teisele poliitnõunik Toomas Liivamägile preemia määramisel sisuliselt valetamisega vahele.

Eetilisema poliitika eest võitleva MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik juhatuse liige Kalmus ei soovinud isegi hüpoteetiliselt kommenteerida, mida ministri taolisest käitumisest arvata. “Mul on raske öelda, kas ta on valetamisega vahele jäänud. Ma ei usu, et minister on valetanud,” lausus Kalmus, kes selgitas oma teadmatust sellega, et ta pole Delfi sellekohast artiklit lugenud.

Mis puudutas seda, kuidas Lukase poliitnõunik Kalmus aasta tagasi 5737 eurot preemiat sai, lausus Kalmus, et seda tuleb küsida haridusministeeriumi kantslerilt, sest Kalmus suhtles sel teemal just kantsleriga. Ka Lukas soovitas tema poliitnõunikele määratud preemiate osas küsida kantslerilt, kuigi preemia määramise käskkirjal on tema, mitte kantsleri allkiri.

Kalmus sai aasta tagasi ametist lahkudes väga suure ühekordse rahasumma osaliselt ka seetõttu, et tal oli 113 väljavõtmata puhkusepäeva, mille eest ta sai töölt lahkudes 5494 eurot kompensatsiooni. Arvestades riigiametnike 35päevast puhkust polnud ta üle kolme aasta oma puhkust välja võtnud.

Kalmus lükkas tagasi kahtluse, et ka tema lõpetas töötamise, kui minister Lukas puhkusele läks, aga ei vormistanud seda suurema puhkusekompensatsiooni saamiseks. Ta selgitas, et ka ministri puhkusel oleku ajal oli ta tööl ja enamasti, aga mitte alati ka ministeeriumis kohal. Telefoni teel ja internetis oli ta oma sõnul alati kättesaadav. Tema sõnul oli pigem positiivne, kui majas oli ka ministri äraolekul keegi, kelle poole sai pöörduda. Puhkas ta aga nädalavahetustel.