“Kõik on läinud kavakohaselt ja 2. juulil vastavad siin majas juba haridusministeeriumi telefonid,” ütles Postimehele haridusministeeriumi Tartu projekti materiaalsete vahendite töörühma juht Raivo Trummal.

Märtsis alanud remondi käigus on endine pangamaja täiesti uue näo saanud. Suurima muutuse on läbi teinud pööningukorrus, kus asuvad nüüd poliitika- ja järelevalveosakonna töötajate kabinetid. Valguse saamiseks on rajatud rõdu ning karniiside vahele aknad. Muudel korrustel pole hoone välisilmes nii suuri muudatusi ette võetud.

Eeskoja seinu kaunistavad pronksreljeefid on restaureeritud, samasse ruumi paigaldatakse kaks skulptor Aleksander Elleri graniitskulptuuri.Esimesel korrusel on endiste väikeste kabinettide asemel suuremad ruumid, mida hakkavad eraldama klaasist vaheseinad.

Erinevalt Tallinnast, kus ministeerium asus mitmes majas, on Tartus iga osakond koondatud ühte majatiiba ja ühele korrusele.

Panga suurest teenindusruumist saab ministeeriumimajas saal, kus on võimalik korraldada suuri hariduskonverentse. Maja sisekujundusprojekti autor Aivar Roosaar ütles, et hoones on säilinud üllatavalt palju sõjaeelset mööblit, mida pärast kohendamist saab ministeeriumis kasutada, samuti kui paljusid valgusteid. Ülemise korruse kabinettidesse tuleb seni ministeeriumis kasutusel olnud Standardi kontorimööbel, lisaks on tellitud uut mööblit Thulemalt.

Remont peab olema lõppenud 25. juuniks, seejärel on arvestatud nädal mööbli ja arvutite paigaldamiseks. Trummali sõnul on kolimise suurim kuluartikkel kontorimööbli — 40 inimese töölaudade ja -toolide — Tallinnast Tartusse toimetamisele kuluv 60.000 krooni. Ligi 30.000 krooni kulub inventari ning 20.000 arvutite kolimisele.

Maja rendib haridusministeerium firmalt Teofania, mille omanikud on Rein Kilk ja Hans H. Luik. Umbes 11 miljonit krooni maksva remondi maksab kinni omanik, ministeeriumil kulub aastas rendiks 2,2 miljonit krooni. Hoone rendileping on sõlmitud 15 aastaks.

Lisaks Tallinnast tulnutele leiab Tartus tööd 60 inimest, kes värvatakse personaliotsingufirma Fontes vahendusel. Ministeeriumi personali töögrupi juht Anu Ulp ütles, et praegu on lõppemas personaliotsingu teine voor, mille käigus Fontes esitleb igale kohale kaht paremat kandidaati, kellest ühe valib ministeerium välja.

Juba praegu töötab Tallinnas 12 inimest, kes kandideerisid Tartu kohtadele ja omandavad senistelt ametnikelt töökogemusi.

1. juulist koondab haridusministeerium 22 inimest. See arv võib suureneda, kui mõni ametnik sügiseks leiab, et Tartus töötamine ei sobi perekondlikel või muudel põhjustel. Septembris tuleb ministeeriumi personaliotsingu kolmas voor, mille käigus tuleb leida umbes 20 ametnikku.