Lukas kinnitas, et põhikooli- ja gümnaasiumi seadus omab mitmete avalike organisatsioonide toetust ja on esitatud sotsiaaldemokraatliku erakonna, Reformierakonna ja Isamaa ja Res Publica Liidu poolt ühiselt. “See, et mõnest põhimõttest on distantseeritud, on poliitiline võitlus ja sellest haridusalane arutelu veel ei katke,” ütles Lukas Kuku raadiole.

Lukas lisas, et on kogu aeg pidanud tähtsaks seda, et omavalitsused oma koolivõrguga ise tegeleksid ja kui omavalitsused jäävad gümnaasiumi pidamiseks liiga väikseks, siis selleks on seaduses sisse kirjutatud mehhanismid, kuidas omavalitsused suunata koostööle.

“Ühekaupa rügades võib olla oht, et õpilasi jääb nii väheseks, et kõiki neid gümnaasiume ähvardab sulgemine, aga kui pannakse jõud kokku, võib regioonis gümnaasium säilida,” märkis minister.

Lukas rõhutas, et tema võitleb maal gümnaasiumide säilimise eest, et ajud maakondadest päris ära ei voolaks. Ta tunnistas, et seda on esitatud vääralt kui maakoolide sulgemise projekti. Lukas ütles, et linnades tuleks teha palju rohkem uuendusi ja muudatusi kui maal ja mis põhiline, kui me ei võta praegu koolivõrguga õpilaste arvu vähenedes midagi ette, võib see kaasa tuua põhikoolide tühjaksvoolamise maal, mis oleks ränkraskete tagajärgedega.