Tööandjate keskliit kritiseeris täna nimelt riigi kulutusi suurendavaid valimislubadusi, mille täitmiseks pole nende hinnangul eelarves piisavalt raha. Muu hulgas taunisid tööandjad IRL-i tasuta kõrghariduse ideed.

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul ei saaks aga siis üldse olla suuremaid eesmärke, kui igasugune arenguvõimalustele mõtlemine tuleb raha lugemise ajaks katkestada. „Eestil ei saa olla ainult rahandusstrateegia — peab olema ka haridusstrateegia ja rahvuslik eesmärk haritud ja targaks rahvaks saada. Ettevõtjatele tuletan meelde, et ei ole olemas paremat majanduspoliitikatki hariduspoliitika," kommenteeris Lukas.

Ta rõhutas, et Eesti peab pakkuma tasuta kõrgharidust kõigile andekatele noortele – nii, et kellelgi ei jääks õppimata ainuüksi majanduslike takistuste tõttu. „Kui me seda teeme, siis suudame hoida andekad noored kodus ja luua nii eeldused kvaliteetse eestikeelse kõrghariduse säilimiseks. Kui meie noored lahkuvad mujale, kust leiab võimaluse õppida paremal tasemel ja odavamalt, siis kaotab rahvas elujõu,“ kaitses Lukas IRL-i lubadust.

Lukas väitis, et vastupidiselt tööandjate keskliidu kartustele ei vii tasuta kõrghariduse pakkumine selle taset alla, sest ka tasuta kohtade arvu suurendamisel pääsevad ülikoolidesse ja rakenduskõrgkoolides vaid need, kes on võimelised kõrgharidust omandama. „Ka õppeasutused on huvitatud oma maine säilitamiseks kvaliteedi nimel pingutama. Muudame muu hulgas ka riigieksamite süsteemi alates 2014. aastast nii, et gümnaasiumieksameid ei saagi enam puudulike teadmistega läbida."

Lukas kinnitas, et tasuta kõrghariduse pakkumiseks vajalikud täiendavad 30 miljonit eurot on võimalik riigieelarves ka Euroopa struktuurifondide toetust kaasates leida.