Lukas ütles riigikogu infotunnis, et kõrghariduse osas tuleb Eestil teha kolm valikut. "Esiteks, õppemaksuta eestikeelse kõrghariduse pakkumine kõigile võimekatele tudengitele," rääkis ta, vastates Peeter Tulviste küsimusele, kas paljude kõrgharidusprobleemide, sealhulgas üliõpilastööde kvaliteedi probleemi saab seostada ja lahendada tasulise kõrghariduse sisseviimisega.

"Teiseks, vajaduspõhiste õppetoetuste süsteemi väljaarendamine, mis praegu on olnud vinduvas seisundis, aga me peame järgmistes eelarvetes sinna väärilised rahad ette nägema, sest sotsiaalsete garantiide mahult on meie ühiskond maha jäänud teistest Euroopa ühiskondadest. See on ka üks põhjus, miks osa noori võib valida tulevikus mineku kuhugi mujale," tõdes haridus- ja teadusminister.

"Jah, noored võivad rännata, aga seda mitte rahalistel põhjustel. Ma arvan, et me peaksime neile andma võimaluse õppida Eesti ülikoolides, Eesti rakenduskõrgkoolides ja seda ka õppetoetuste ja stipendiumide süsteemiga stimuleerima."

Lukase sõnul tuleb kolmandaks õppeasutustele tasuda kvaliteedi eest. "Ei saa ainult rääkida, et õppemaksuta on üliõpilastele haridus, peab olema võimalik ka õppejõudude palku tõsta, õppekeskkonda parandada. Nii et kindlasti peab kõrghariduse rahastamine olema järgnevate eelarvete prioriteet," rõhutas minister.