Koos Lukasega haridusministeeriumist lahkunud Liivamägi sai 6196 ja Kalmus 5737 eurot ühekordset rahalist preemiat "teenistuskohustuste silmapaistvalt hea täitmise eest". Preemia käskkirjale andis oma allkirja minister Lukas 4. aprillil 2011.

Suur rahaline preemia ja vaid kolm töökuud tekitasid olukorra, kus Kalmuse kuupalk oli kõrgem kui peaminister Andrus Ansipil. Kui Äripäev küsis selle kohta Lukase kommentaari, soovitas tema pöörduda vastuste saamiseks haridusministeeriumi poole.

Ka Delfi päringule vastates üritas Lukas esialgu vastutust ministeeriumi kantslerile lükata. Alljärgnevalt Lukase selgitused, kuidas Liivamägi ja Kalmus ikka preemiat said.

Teie nõunikud Toomas Liivamägi ja Toomas Kalmus olid eelmisel aastal poliitnõunike maailmas väga hästi makstud. Kuidas see juhtus, kas haridusministeeriumis on nii kõrged palgad?

Ei, sugugi mitte. Nemad lõpetasid oma ametis ja paljud nõunikud, kellega te võrdlete, ju jätkasid. Sellega seoses ilmselt tehti nendega ka lõpparved näiteks puhkuserahade ja puhkusekompensatsioonide osas ja preemia sai Toomas Kalmus kindlasti, ma ei tea, kas Liivamägi sai, seda peab konkreetselt ministeeriumist küsima. Seal langevad kokku mitu asja. Kui võrdlete teistega, siis tuleb võrrelda nendega, kes oma ametikohalt lahkusid ja süsteemis ei jätkanud. Aga ma ei ole detailidega kursis, lõppsummasid ma tõesti ei tea.

Kes selle kõigega siis tegeles?

Sellega tegeles kantsler.

Et kantsler on see, kellelt küsida, mida ja mille eest maksti?

Pigem jah, sellepärast et lõpuks need otsused läksid sealt. Mina tean, et Toomas Kalmus sai hea töö eest preemiat. Liivamäe puhul ma seda ei mäleta, seda peab küsima. See Kalmuse asi tuli mulle nüüd meelde, sest ma lugesin ka lehest, et tema eriti noorsootöö korraldamise eest sai preemiat.

Aga teie isiklikult siis kedagi hea töö või millegi muu eest premeerinud pole?

Mina isiklikult pole kedagi premeerinud, seda teeb ministeerium. Aga seda ma tean, et Toomas Kalmus sai hea töö eest preemiat. Asjaolude kokkusattumisel jäi mulje tohutust ülehindamisest, sest need summad läksid selliseks, kuna need jaotuvad mõne kuu peale. Mis osadest koosneb see raha, peate küsima temalt ja konkreetsete otsuste osas ministeeriumist.

Keegi on alati see inimene, kes annab allkirja.

Need eraldised ei lähe minu allkirjaga. Need ei lähe ministri allkirjaga.

Teie ei ole ühtegi sellist allkirja andnud?

Küsige see kantseleist järele, kuidas nende konkreetsete noorhärrade need konkreetsed lõpparved läksid.

Aga mul on praegu ees koopia ühest ministri käskkirjast kuupäevaga neljas aprill 2011 ehk täpselt aasta tagasi, kus teie allkirjaga on määratud Toomas Liivamägile ühekordset rahalist preemiat teenistuskohustuste silmapaistvalt hea täitmise eest 6196 ja Kalmusele 5737 eurot. Mis dokument see siis on?

See on preemiadokument. Kalmuse preemiat ma ei eitanud, Liivamägi preemiat ka. Need preemiad läksid kindlasti minu kaudu. Kuidas lõpparve summad kujunesid, seda ma ei oska ütelda.

Aga see mõte, et neile kahele mehele võiks preemiat maksta, tuli teilt, kantslerilt või kusagilt kolmandast kohast?

Preemia maksmine oli kindlasti seotud minuga. Nad olid minu nõunikud ja minu selja taga keegi seda preemiat neile ei maksa. Sellest ma olin jah teadlik.

Et see oli ikkagi teie idee maksta mõlemale mehele vanas rahas ligi 100 000 krooni?

See on jah senise tegevuse eest, kuna nad ei jätkanud ametis. Senise tegevuse eest ma jah selle allkirja andsin.

Toomas Kalmus on ka aktiivne tegija MTÜs Vaba Isamaaline Kodanik, mille suhtes olete ka teie korduvalt sümpaatiat väljendanud. Kas need on seotud?

Ei. See, et me töötasime üheskoos ja et tema oli minu nõunik ja et me oleme ka koos MTÜs Vaba Isamaaline Kodanik või et mind on sinna kutsutud, tuleneb sellest, et me tõesti tunneme üksteist ja seda ma ei eita. Aga kahtlemata pole haridusministeeriumis hästitehtud töö ja MTÜs Vaba Isamaaline Kodanik kohtumine omavahel seotud.