“Toimunud õhuturbeharjutus oli tunnistus sellest, et NATO on kohal kõikjal Põhja-Atlandi lepingu lepinguosaliste aladel,““ ütles Eesti õhuväe staabiülem major Rauno Sirk pressiesindaja vahendusel. “„Eesti jaoks on sellised õhuturbeharjutused ning NATO õhuturbemissioon üldisemalt väga oluline märk liitlaste kohalolekust ning omavahelisest solidaarsusest.“”

Kahepäevase õppuse eesmärgiks oli harjutada NATO liikmesriikide õhuvägede koostööd, lihvida õhuturbe ja õhukaitseoperatsioonide protseduure ning süvendada Eesti, Läti ja Leedu sidumist NATO õhukaitsesüsteemiga NATINADS.

Harjutuse esimesel päeval harjutati abisaadetiste lähetamist tundmatule territooriumile, mille raames heideti Nurmsi lennuväljal lennukist C-130 langevarjuga abisaadetise imitatsioon, mille järel transpordilennuk maandus Tallinna Lennuväljal.

Tallinna Lennuväljal ütles kolonel-leitnant Andreas Faas NATO Ramsteini Õhujuhtimiskeskusest: „Selliste õppuste kõige olulisem eesmärk on kindlustada NATO õhuruumi terviklik käsitlus ja kaitstus“.

Kaitseministeeriumi asekantsler Sven Sakkov tõdes, et ei ole Balti õhuruumi, vaid on üks NATO õhuruum.

Õppuse teine päev keskendus elektroonilise sõja elementidele, võimaldades nii lendavatel kui maapealsetel üksustel harjutada õhukaitset võimalikult reaalses olukorras. Harjutus on osa NATO elektroonilise sõja võimete integreerimisprogrammist. Lennukid segajatega lendasid kõigi kolme Balti riigi kohal ning konkreetne õhuturbe harjutus toimus Lõuna-Eesti ja Põhja-Läti kohal. Lisaks transpordilennukile osalesid kahepäevasel õppusel ka Tðehhi hävitajad Gripen.

Major Sirk’i sõnul tõestas õppus, et Eesti õhuväe kasutuses olev tehnika ja inimressurss peavad sellistes tingimustes tegutsemisele vastu.

Harjutuse lennutegevust koordineerisid ja lennukeid sihitasid Eesti Õhuväe juhtimispunkt Ämaris ja Leedus, Karmelavas asuv Balti riikide ühine juhtimiskeskus.

Õppus oli jätkuks eelmise aasta 21. oktoobril ja selle aasta 7. aprillil Eesti, Läti ja Leedu õhuruumides läbi viidud õhuturbeõppustele. Õhuturbeharjutust juhtis NATO Õhuväekomponendi staap Ramsteinis.